БРОЈНЕ МОГУЋНОСТИ ЗА САРАДЊУ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА СА ЈАПАНОМ

573

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и јапански амбасадор у БиХ Макото Ито констатовали су данас да између овог града и Јапана постоје бројне могућности за сарадњу у областима, привреде, образовања и здравства.

Ћосић је након данашњег састанка у Источном Сарајеву, којем је присуствовао и амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан, рекао новинарима да су Ита упознали о свему што град са својим општинама ради, као и са његовим потенцијалима и предностима.

„Амбасадору смо указали на чињеницу да је Источно Сарајево универзитетски, културни, спортски и привредни центар ове регије. Истакли смо и једну значајну чињеницу, а то је да људи овдје много више долазе, него што одлазе“, нагласио је Ћосић.

Он је навео да су од амбасадора Ита добили подршку у виду представљања града, гдје год он буде у БиХ, али и кроз његове контакте у међународном окружењу.

„Битно је да смо добили један канал комуникације и сарадње, који ће се манифестовати кроз јавне позиве на којима ћемо ми као партнер учествовати према јапанској Амбасади. Надамо се да ћемо веома брзо остварити контакте са Јапанском развојном агенцијом, као и са Агенцијом за сарадњу у области привреде“, рекао је Ћосић.

Он каже да су јапанског амбасадора информисали и да ће веома брзо бити покренута студија изводљивости пројекта изградње регионалне депоније, коју ће креирати Градска управа Источно Сарајево.

Амбасадор Ито је нагласио да је Источно Сарајево важан град, са којим Јапан има много отворених могућности за сарадњу у областима образовања, здравства и привреде.

„Желим да ојачам сарадњу између Источног Сарајева и Јапана. Зато ћемо данас посјетити Болницу Србија и Универзитет у Источном Сарајеву. Надам се да ћемо имати сарадњу на нивоу влада, али и на локалном нивоу“, поручио је Ито.

Берјан је нагласио да ово није само куртоазна посјета, већ да је данас разговарано о конкретним активностима и темама, те да су покушали да идентификују пројекте, који би кроз један партнерски однос могли бити реализовани у скоријој будућности.

Он је најавио да ће, осим планиране посјете Болници „Србија“ и Универзитету, гдје ће бити разговарано о академској сарадњи са јапанским универзитета, данас бити реализована и посјета Џудо клуб „Фамос“ у Војковићима, којем ће бити уручено десет оригиналних јапанских сетова кимона.

/Срна/