ВЕЧЕРАС ПОЧИЊЕ „АКОРДЕОН АРТ ПЛУС“

368

На овогодишњем међународном фестивалу „Акордеон арт плус“, који се одвија у више од 30 музичких категорија до 3. јуна, учествоваће 360 такмичара и 40 чланова жирија из категорија хармоника, клавир и камерни ансанбл, а долазе из 13 европских земаља.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и предсједник Организационог одбора фестивала Маја Жужа истакла је да се фестивал реализује у три сегмента – такмичарски, едукативни и умјетнички.

– Умјетнички дио фестивала почиње вечерас, а на свечаној церемонији отварања представиће се Раду Ратој из Молдавије, један од најбољих хармоникаша млађе генерације, Оркестар Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и Рита Кинку, пијанисткиња из Србије – рекла је Жужа.

Према њеним ријечима, организатори фестивала – Универзитет у Источном Сарајеву, Музичка академија и Асоцијација за његовање академске музике „Нови звук“, поносни су на велики број пријава такмичара и еминентни жири који се одазвао и дошао у посјету Источном Сарајеву.

Генерални секретар Међународне конфедерације хармоникаша Кимо Матила из Финске, који је и један од чланова овогодишњег жирија, истакао је да му је част и задовољство што је дошао у Источно Сарајево да чује овогодишње извођаче и испрати њихов развојни пут ка будући свјетски познатим имена.

Он сматра да циљ такмичења није само побједа, већ дружење са другим учесницима, комуникација и стицање познанстава која ће трајати цијели живот.

Матила је најавио и највеће свјетско такмичење у хармоници које ће се одржати наредне године у Бијељини.

Други дан фестивала публика ће имати прилику да чује Наташу Вељковић, српску пијанисткињу која живи и ради у Аустрији, а која ће другог и трећег дана фестивала, заједно са Стефаном Хусонгом, виртуозом на хармоници, одржати мајсторске радионице у просторијама Музичке академије.

Завршног дана фестивала у 18.00 часова биће одржан концерт побједника такмичења у сали Музичке академије, чиме ће се затворити фестивалске свечаности.

Организацију фестивала подржали су Министарство просвјете и културе Републике Српске, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Пале и Туристичка организација града Источно Сарајево.

Отварање фестивала заказано је за 20.00 часова у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

/СРНА/