ГРАД НИШ ПРОСЛАВЉА КРСНУ СЛАВУ

187

Свети цар Константин и царица Јелена свечано се прослављају данас као градска слава Ниша, града гдје је и рођен овај светитељ и многозаслужни утемељивач хришћанства.

Представници града Источно Сарајево присуствоваће данас свечаностима поводом обиљежавања славе Града Ниша, са којим наш град има потписан Споразум о сарадњи.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и градоначелница Ниша Драгана Сотировски потписали су, у децембру 2022. године, Споразум о сарадњи који представља наставак и ново поглавље досадашњег заједничког рада на очувању идентитета нашег народа са обје стране Дрине.

Како су тада истакли потписници, Споразумом о сарадњи уткан је и придодат још један важан сегмент јачању темеља веома успјешне сарадње Србије и Републике Српске.

Споразум предвиђа, прије свега, сарадњу градских управа у областима културе, туризма, привреде и заштите у ванредним ситуацијама.Поједине градске општине из Ниша и Источног Сарајева су раније успоставиле сарадњу.

Општина Источна Илиџа са нишком општином Пантелеј, а општина Пале са општином Црвени Крст.У Нишу је вечерас, у Светосавском дому, за 19 часова заказана свечана академија, а током дана најављени су бројни културно-забавни садржаји.

Обиљежавање градске славе почело је 31. маја, а данашња централна манифестација почела је литургијом у Храму Светог цара Константина и царице Јелене у Нишу.