ДАНАС ПОЧИЊЕ „ЈАХОРИНА ЕКОНОМСКИ ФОРУМ“

184

На Јахорини данас почиње „Јахорина економски форум“ – водећи регионални догађај у домену економије који окупља врхунске стручњаке, доносиоце одлука и пословне лидере који дискусијом долазе до релевантних закључака, како побољшати јавне политике, економију и квалитет живота грађана БиХ и региона.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Горан Рачић, рекао је раније Срни, да ће Форум трајати до четвртка, 16. маја, и да је то прилика да се да значај важним економским темама и економском развоју које тренутно не могу да дођу до изражаја од одређених политичких процеса и тензија.

„О економским темама које су подједнако важне за наш опстанак, недовољно се прича и трудимо се да то промијенимо. Овај форум је један од начина да то учинимо, како би економија била што више присутна у главама свих кључних људи који детерминишу одређене процесе“, истакао је Рачић.

Форум под називом „Западни Балкан – дугорочни правци развоја“ отвориће предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Отварање Форума планирано је у хотелу „Термаг“ за 14.00 часова, након чега ће у 14.20 бити одржана конференција за новинаре.

Према протоколу организатора, централни интервју са предсејдником Републике Српске Милорадом Додиком под називом „Дугорочни правци развоја – западни Балкан“ почиње у 14.50 часова и трајаће сат времена.

Првог дана биће одржан Фестивал регионалног вина на којем ће се представити од 35 до 40 регионалних винарија које су, углавном, познате на простору БиХ.

Фестивал почиње у 19.30 часова у хотелу „Вучко“, најављено је из „Јахорина економског форума“, који је и организатор овог регионалног догађаја.

Другог дана форума, 15. маја, у „Термагу“ прва панел-дискусија „Један регион једно тржиште“ почиње у 10.00 часова, а организатор је најавио учешће министра Кошарца, генералног директора компаније „М:тел“ Јелене Триван и Трајана Ангелоског из Привредне коморе Сјеверне Македоније.

На панелу „Регионално енергетско тржиште“, који, такође, почиње у 10.00 часова, говориће министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и генерални директори електропривреда Републике Српске и Србије Лука Петровић и Душан Живковић.

Планирано је да у 11.15 часова буде одржан панел о теми „Пољопривреда будућности – иновације у служби развоја“ на којем би требало да говоре министри пољопривреде, шимарства и водопривреде Републике Српске и Србије Саво Минић и Ведрана Илић.

Од 12.30 часова почеће панел о утицају глобалних промјена на економије региона и гориће министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић, предсједници привредних комора Српске и Војводине Перо Ћорић и Бошко Вучуревић, као и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Предвиђен је и панел „Развој туристичке дестинације и менаџмент туризма“ који почиње у 15.30 часова и на којем би требало да учествују министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић и министар екологије и туризма Федерације БиХ Насиха Поздер.

Трећег дана Форума панели почињу од 10.00 часова, а организатори су навели да је разговор са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем планиран од 12.30 до 13.15 часова.

Затварање „Јахорина економског форума“ предвиђено је за 13.45 часова.

Рачић је рекао да се очекује више од 600 учесника и да је планирано да панелима буду обухваћене све теме које су битне за економски живот региона.

„Причаћемо и о здравственом туризму јер је то постало препознатљиво у региону. Ту су и питање вјештачке интелигенције о којој ће говорити квалитетни учесници као што су потпредсједник `Дојче телекома` и `Хуавеј` групације, те други панели из области финансија, осигурања, пољопривреде и других“, навео је Рачић.

Рачић је истакао да је овај форум доказ да Српска може направити догађај који је већ регионално препознатљив и да се о њему можда и више прича у Србији, Црној Гори и Хрватској, него у самој Републици Српској или БиХ.

/Срна/