ЗВАНИЧНО ПОЧЕО „АКОРДЕОН АРТ ПЛУС“

148

У Народном позоришту у Источном Сарајеву синоћ је званично почео Интернационални фестивал хармонике „Акордеон арт плус“ који је окупио око 400 учесника.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је прелијепа атмосфера овог фестивала, на коју су нас организатори већ навикли, обогаћена новим простором недавно отвореног Народног позоришта Источно Сарајево, пун погодак за све љубитеље културе.

„Увјерен сам да ће око 400 учесника овогодишњег фестивала, који долазе из 12 држава, понијети најбоље утиске из нашег града, а ми као гледаоци ћемо имати прилику да уживамо у програму врхунског квалитета“, истакао је Ћосић.

Прве званичне вечери фестивала одржан је концерт Камерног хора смјера за Црквену музику и појање под руководством диригента Радета Радовића и Оркестра хармоника Музичке академије под руководством диригента Дражана Косорића.

Овогодишње фестивалско такмичење биће одржано у пет такмичарских дисциплина, а у умјетничком сегменту програма биће одржана четири концерта.

Према програму фестивала, данас ће наступити Оливер Керн (клавир) из Њемачке, а 30. маја Ђорђо Делароле (хармоника) из Италије.

У петак, 31. маја предвиђен је концерт лауреата такмичења.

У едукативном сегменту фестивала биће реализована два мајсторска курса и једно стручно предавање.

Мајсторски курс из хармонике одржаће Гжегож Стопа из Аустрије, а из клавира Оливер Керн из Њемачке, док ће стручно предавање о теми „Сонате Доменика Скарлатија: многострани свијет спреман да буде поново откривен“ Ђорђо Делароле из Италије.

Фестивал, који траје до петка, 31. маја, организују Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике „Нови звук“.

Град Источно Сарајево/Срна