ИЗВЕДЕН КОНЦЕРТ ВИШЕ СОЛИСТА У ПРАТЊИ ГУДАЧКОГ ОРКЕСТРА

242

Солисти и чланови гудачког оркестра Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву одржали су концерт поводом Свјетског дана музике, 21. јуна.

Декан Музичке академије Маја Жужа рекла је Срни да је репертоар концерта разноврснији, у духу Свјетског дана музике, за разлику од претходног, када је изведена Миса у Ц-дуру, Лудвига ван Бетовена.

Жужа је истакла да је веома задовољна прошлим концертом, с обзиром да је ријеч о једном великом и сложеном вокално-инструменталном дјелу, на којем су веома озбиљно приступили хор и оркестар Музичке академије са гостима.

На концерту, посљедњем у овој концертној сезони, наступила је Лана Перовић клавир соло, Сенка Слипац виолина соло, Александра Толић флаута соло, Андреј Градина гитара соло, као и Вехбија Хоџић хармоника соло, Маја Жужа и Марко Стојановић клавир.

Идеја о Свјетском дану музике настала је 1976. године у Француској. Амерички музичар Џоел Коен, тада запослен на једном француском радију, предложио је цјелоноћну музичку прославу првог дана љета који је најдужи дан у години.

Његову идеју пет година касније прихватио је тадашњи француски министар културе Жак Ланг, а прва прослава под називом Фестивал музике одржана је 21. јуна 1982. године у Паризу.

Од тада до данас музички сусрети и бесплатни наступи аматерских и професионалних музичара поводом Свјетског дана музике и првог дана љета почели су се организовати у више од 460 градова у 110 земаља на свим континентима.

/Срна/