ИНИЦИЈАТИВА ЗА ДОПУНУ ЗАКОНА О БУЏЕТСКОМ СИСТЕМУ СРПСКЕ

166

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су одлуку о покретању иницијативе за допуну Закона о буџетском систему Републике Српске с циљем обезбјеђивања додатног извора финансирања источног Сарајева и градских општина.

Градоначелник Љубиша Ћосић рекао је новинарима да је иницијатива покренута на основу Резолуције о правцима даљег развоја града Источно Сарајево, коју су у марту прошле године подржали сви одборници у Скупштини града и у скупштинама општина у саставу града, а односи се на допуну члана девет Закона о буџетском систему Републике Српске.

Ћосић појашњава да би се, према овој иницијативи, у наведени члан додао нови став који предвиђа да се приходи од пореза на добит остварени на подручју Источног Сарајева дијеле између буџета Републике и буџета Града у сразмјери од 50 напрема 50.

„То би граду и општинама обезбиједило значајан додатни приход који нам је неопходан у даљем јачању Источног Сарајева као локалне заједнице која је носилац развоја и мјесто окупљања нашег народа на простору Сарајевско-романијске регије“, нагласио је Ћосић, наводећи да би на тај начин Град остварио приход између четири и шест милиона КМ.

Он је истакао да се ова процедура покреће заједно са посланицима у Народној скупштини Републике Српске са подручја шест градских општина, нагласивши да вјерује да ће заједно у томе и успјети, уз подршку челних људи најважнијих републичких институција.

Ћосић је рекао да иницијатива ни на који начин не подразумијева умањење средстава које градске општине већ добијају.

Одборници су једногласно усвојили и три одлуке којима се постојећа дугорочна кредитна задужења умањују за 200.000 КМ, јер је процијењено да се одређени пројекти могу реализовати са мање новца, уз дужи период отплате и нижу каматну стопу.

Сједници је присуствовао и начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић /СДС/ који је истакао да се његова странка залаже да децентрализацију прихода у Српској.

„То се односи на расподјелу средстава од пореза на добит и личних примања, као и одређивања нових коефицијената за расподјелу ПДВ-а и свих осталих прихода које у Српској долазе на један централни рачун. Та средства се онда по неким неправедним начинима распоређују јединицима локалне управе, доводећи у егистенцијалну опасност општине у којима живи мали број становника“, навео је Божовић.

Он је истакао да апсолутно подржава ову иницијативу, али да то мора укључити и разговор о начину распосјеле тих прихода, те да требају бити створени предуслови за враћање новца у оне локалне заједнице у којима се тај новац и прави.

„На тај начин ће грађанима бити омогућено да дио новца који буде уплаћен у буџет Републике буде искориштен за нешто што је њима неопходно у том моменту“, рекао је Божовић.

Одборник СДС-а Горан Шеховац рекао је да одборници ове странке били уздржани када се гласало о иницијативи јер је се о њој требало консултовати и са начелницима општина из састава Града и заједно све ускладити.

Предсједник градске Скупштине Бранко Короман изразио је задовољство што нико од од одборника није гласао против иницијативе, што значи да сви имају исти став, али да само треба договорити кораке у вези са расподјелом тог новца.

Он је рекао да ће, уколико ова иницијатива буде реализована, бити заказана тематска сједница Скупштине на коју ће бити позвани сви начелници општина из састава града, како би договорили све детаље.

Короман је нагласио да укупна добит привреде на подручју града Источно Сарајево износи око 220.000.000 КМ и да с обзиром на ту снагу очекују да дио те добити буде у градском буџету.

Одборници Скупштине града усвојили су допуну одлуке о приватизацији станова у власништву града, као и одлуке о отпису кредитних дуговања за материјал за индивидуалну стамбену изградњу која су у претходном периоду имале породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди.

Усвојена је и информација о превентивном дјеловању против злоупотребе дроге и опојних средстава на подручју Источног Сарајева за 2023. годину.

Усвојена је и одлука о редослиједу полагања вијенаца приликом обиљежавања манифестација које организује град Источно Сарајево.

/Срна/