НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА „КАРЛОТА ГРИЗИ – ОД ВИЖИНАДЕ ДО ВЈЕЧНОСТИ“

210

Представа „Карлота Кризи – од Вижинаде до вјечности“ у режији Љиљане Гвозденовић проглашена је за најбољу на 28. Међународном фестивалу малих сцена и монодраме Републике Српске одржаном у Источном Новом Сарајеву.

Жири је у одлуци навео да се кроз представу прожимају теме љубави, слободе и умјетности, као и питања како сачувати самосталност и индивидуалност у односу на професију, публику и најближе особе.

„Оригинални и ефектни музички аранжмани ову представу стављају у контекст савременог мјузикла у класичном театру“, наводи се у одлуци жирија у саставу глумица Лидија Вукићевић, редитељ Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић.

У представи играју Анамарија Серда и Роналд Браус.

Од пет монодрама одиграних на фестивалу посебно се издвојила „Милош Велики – књаз српски“ по тексту Милована Витезовића, у режији директора Српског позоришта у Мађарској Милана Руса, у којој је играо Александар Дунић.

„Дунићева снажна интерпретација Милоша Обреновића поуздан је подсјетник да су вјера, нада и идеали највећи покретачки мотиви који од појединаца стварају дивове једног народа и да је идеал слободе највећа вриједност за који су се наши преци борили и жртвовали у намјери и жељи да сви Срби живе у јакој и слободној држави“, навео је жири у образложењу.

Организација Фестивала малих сцена и монодраме, на приједлог стручног жирија, установила је специјалну награду „Скулптура камена суза“, која је додјељена монодрами „К`о камен – Веленка Брстинова и кћер јој Драгана“ по тексту Драгане Мандрапе из Источног Сарајева, у извођењу Љиљане Чекић.

Жири је у одлуци навео да овај комад жанровски припада документарној драми, а да је писан у исповиједној форми која осликава различите личности, мајку и кћерку, Веленку и Драгану, жене различитих живототних прича, али идентичне снаге коју показују у тренуцима када се суочавају са животним трагедијама.

„Глумица Љиљана Чекић вјешто и искрено приказује те тренутке сликајући снагу живота који увијек пронађе свој пут постојања, као и карактер жена снажних као тврди херцеговачки камен“, навео је жири.

Награда публике је припала представи „Ја /о/ мени“, у режији Велимир Теча, а у којој играју Мина Лазаревић и Срђан Ивановић.

По оцијени жирија најбољи глумац Фестивала је Стеван Вуковић за улогу Јеврема Прокића у представи „Народни посланик“ по тексту Бранислава Нушића у извођењу Никшићког позоришта.

За најбољу глумицу Фестивала жири је прогласио Тамару Крцуновић за улогу Маријане у представи „Сцене из брачног живота“ Градског позоришта Градишка и РРД Београд, у режији Ане Томовић.

Проглашењем побједника и уручењем награда вечарас је у Културном центру Источно Ново Сарајево завршен 28. Међународни фестивал малих сцена и монодраме Републике Српске, који је трајао од четвртка, 7. децембра.

Публика је имала прилику да види пет позоришних представа и шест монодрама из Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Србије, град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, а пријатељи Матична библиотека Источно Сарајево и Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву.