ОБИЉЕЖЕНО 30 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ ЗОРАНА ЦВИЈЕТИЋА

188

Ветерани служби безбједности Републике Српске – Подружница Источно Сарајево обиљежили су данас 30 година од погибије Зорана Цвијетића, првог министра унутрашњих послова САО Романија и начелника Сарајевско-романијско-бирчанског центра служби безбједности.

На спомен-обиљежје код мјеста погибије Цвијетића у Источном Сарајеву свијеће су прислужили и цвијеће положили представници Полицијске управе Источно Сарајево, МУП-а Републике Српске, града Источно Сарајево, општина и борачких организација Сокоца, Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе, те Удружења ветерана служби безбједности.

Полицијски инспектор Симо Тушевљак рекао је новинарима да је Зоран Цвијетић највећи официр МУП-а Републике Српске који је живот уградио у темеље МУП-а.

„Данас можемо рећи да ни он, ни било који припадник МУП-а који је дао живот у протеклом рату, то нису учинили узалуд. Данас је МУП Српске јачи него икада, остаће на бранику Српске и бити темељ Републике Српске, као што је био и те 1992. године“, нагласио је Тушевљак.

Предсједник Удружења ветерана служби безбједности Републике Српске – Подружница Источно Сарајево Радован Пејић захвалио је окупљенима што из године у годину долазе да одају почаст Цвијетићу и на тај начин чувају успомену на лик и дјело великог хероја.

„Зоран Цвијетић био је један од оснивача МУП-а, који се од постројавања полиције 30. марта 1992. године на Сокоцу из дана у дан развија и јача. Цијенимо да је МУП данас једна од најјачих институција у Републици Српској која свим грађанима гарантује мир и стабилност“, нагласио је Пејић.

Он је подсјетио да је Цвијетић смијењен са мјеста начелника Станице јавне безбједности Соколац још прије оснивања САО Романије, јер је зауставио конвоје са оружјем намијењеним за припаднике паравојних „Зелених беретки“ и „Патриотске лиге“ и одузео га.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је мало ко осим Цвијетића имао храбрости да прихвати функцију министра унутрашњих послова САО Романије чија је зона одговорности тада била од Брчког до Фоче.

Он је навео да је током рата било понуђено да се Центар служби безбједности Српско Сарајево пресели у Власеницу, али да је Цвијетић то одбио рекавши да ако би Центар био измјештен онда нико од народа не би остао у Лукавици јер би помислили да је тај простор жртвован.

„Зоран је жртвовао себе у интересу народа и Републике Српске. Захваљујем свим његовим саборцима, као и општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и граду Источно Сарајево што чувају успомену на Цвијетића, чија је улога у стварању Српске немјерљива“, истакао је Бјелица.

Замјеник предсједника Предсједништва Борачке организације Републике Српске Горан Шеховац нагласио је да хероји какав је био Цвијетић не смију бити заборављени, јер је ријеч о човјеку који је много урадио за организацију МУП-а, а на крају дао и живот за Српску.

Начелник Сарајевско-романијско-бирчанског центра служби безбједности Зоран Цвијетић погинуо је 11. јануара 1994. године у Лукавици, погођен снајперским хицима припадника такозване Армије БиХ са брда Мојмило.

/Срна/

Фото: РТВИС