ОВОГОДИШЊИ „ЛУТ ФЕСТ“ ОД 24. ДО 29. СЕПТЕМБРА

468

На састанку Организационог одбора 24. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“, одржаном данас у Градској управи Источно Сарајево,  поручено је да ће овај фестивал бити одржан од 24. до 29. септембра у Источном Сарајеву и да ће окупити учеснике из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Бугарске, Француске, Белгије, Естоније и Јужне Кореје. Састанку је присуствовао шеф Кабинета градоначелника Источног Сарајева Огњен Сладоје.

Продуцент фестивала Александра Митрић Штифанић истакла је да је у такмичарски програм фестивала од 25 пријављених позоришта, селектовано 11 позоришних кућа из седам земаља.

Она је рекла да ће овогодишњи фестивал пратити и богат пратећи програм.

„Радионице, предавања, специјална предавања за васпитаче и педагоге, као и играње представа у општинама Источног Сарајева, али и ван општина и града Источно Сарајево“, рекла је Штифанићева и додала да је „Лут фест“ препознат као значајна манифестација с циљем децентрализације културе и позоришне умјетности у Републици Српској.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић истакао је да је ова локална заједница поносна због тога што је домаћин фестивала који се одржава 24. годину за редом.

Он је навео да ће се општина Источно Ново Сарајево заједно са градом Источно Сарајево и осталим градским општинама потрудити да наредни, 25. „Лут фест“ подигне на још већи ниво.

„Ту смо и за финансијску подршку, као и за помоћ приликом учешћа на будућим међународним пројектима“, нагласио је Костовић.

Директор фестивала Витомир Митрић истакао је да ће овогодишњи „Лут фест“ бити одржан под мотом „Глумац, лутка и анимација“, те изразио наду да ће „Форум театар“, који организује овај фестивал успјети, уз помоћ Министарства просвјете и културе Републике Српске фестивал затворити финансијски и реализовати онако како је замишљено.

„Значајна је и подршка коју имамо од локалне заједнице, али је врло важно и финансирање Министарства, које је ове године расписало конкурс и надамо се да ће донијети одлуку до почетка фестивала и да ћемо имати потребна средства“, рекао је Митрић новинарима након састанка Организационог одбора овогодишњег „Лут феста“.

Директор основне школе „Свети Сава“ из Источног Новог Сарајева, које и ове године учествује на фестивалу Жељка Топалић истакла је да ће школарци имати прилику да обогате свој свијет кроз различите видове луткарских представа.

„Наставно особље ће гледајући представе моћи да дође на идеју да користе лутку као дидактичко средство и да драматизација буде један од наставних метода који могу да примијене и обогате наставни процес“, закључила је Топалићева.