ОДЛИЧАН САСТАНАК У ПЕКИНГУ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА КОМПАНИЈЕ „POWERCHINA“

199

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић и амбасадор БиХ у Кини Синиша Берјан разговарали су у Пекингу са представницима компаније „Пауер Чајна интернешнел“ о изградњи тунела између Источног Новог Сарајева и Пала – стратешком пројекту за град Источно Сарајево.

Ћосић је навео да је кинеску делегацију предводио Лу Шокшуан /Лиу Схаоqуан/, предсједник једне од шест дивизија кинеске групације, задужене за област Евроазије, која остварује 25 одсто од укупног прихода за „Пауер Чајна груп“.

„Разговарали смо, првенствено, о наредним корацима када је ријеч о пројекту изградње тунела између Источног Новог Сарајева и Пала, што је стратешки пројекат за град Источно Сарајево, за који је завршена студија изводљивости коју је финансирала `Пауер Чајна`. Разматрали смо и могућност реализације одређених пројеката из области соларне и вјетроенергије у Источном Сарајеву, али и на ширем подручју“, изјавио је Ћосић Срни.

Он је напоменуо да је ово први састанак који су имали у сједишту групације од момента успостављања сарадње са комапнијом „Пауер Чајна“ и изразио увјерење да није посљедњи.

„Оно што ме нарочито радује је да смо добили гаранције од руководства компаније да ће сарадња на пројектима у Источном Сарајеву, као и Републици Српској, бити настављена“, рекао је Ћосић.

Ћосић је подвукао да су ово велики и важни пројекти за чију је реализацију потребно вријеме и озбиљност свих укључених страна.

„Драго ми је што су наши кинески партнери то препознали и у нама и што су одлучни да ове послове доведемо до краја заједно“, истакао је Ћосић.

Компанија „Пауер Чајна интернешнел“ је чланица највеће кинеске групације у области енергетских пројеката „Пауер Чајна груп“, која послује у више од 130 земаља свијета, а чији је приход прошле године износио 30 милијарди долара само у иностранству, док је то више од 130 милијарди долара у оквиру групације.

/Срна/