ОДРЖАН СИМПОЗИЈУМ О САВРЕМЕНОМ ЛИЈЕЧЕЊУ У КАРДИОЛОГИЈИ

217

Организовањем Симпозијума доктора медицине о савременом приступу у дијагностици и лијечењу кардиометаболичког синдрома данас је завршена вишедневна манифестација „Дани Болнице Србија“ у Источном Сарајеву.

Директор Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву Небојша Шешлија истакао је да је организовање овог симпозијума круна манифестације у оквиру које су окупили најеминентније стручњаке из области кардиологије, представнике медицинских факултета из Републике Српске и Србије, који су дошли да дају подршку у даљем раду, развоју и едукацији кадра ове здравствене установе.

„Едукација је најбитнији фактор за наш млади кадар јер без тога нема ни квалитетне услуге за кориснике наших услуга. У наредним годинама ћемо се трудити да у оквиру обиљежавања Дана БолницеСрбија„ окупимо најеминентније стручњаке из области које тада буду у фокусу“, рекао је Шешлија новинарима.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је задовољство што је град и ове године покровитељ манифестације, односно симпозијума који је ставио фокус на електрокардиологију.

„Огранизовати овакву манифестацију, симпозијум говори да, осим редовних активности, Болница Србија ради ствари које привлаче гостујуће професоре, еминентне стручњаке да одрже предавање, али и наше специјалисте медицине који ће чути нове ствари и нове савремене трендове у овој области“, рекао је Ћосић.

Он је навео да напредак Болнице представља напредак и за град, јер је, осим Универзитета у Источном Сарајеву, ова здравствена установа, али и цијели здравствени систем, један од основних стубова његовог функционисања.

Ћосић је рекао да је ово болница свих шест општина, али и Сарајевско-романијске регије, додајући да ће и даље имати подршку града.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Дејан Бокоњић истакао је да се на овај начин саопштавају нове научне и стручне информације људима који раде овдје.

„Осим тога, на овај начин се промовише ова болница, не само као установа гдје се лијече пацијенти, него и гдје се размјењују врло озбиљне идеје и врши озбиљна академска дискусија око различитих ствари које су битне“, указао је Бокоњић.

Он је додао да су квалитет предавача и тема гарант успјеха овог симпозијума.

„Овакав начин приступа и организације коју менаџмент већ успјешно ради три године је за нас као Медицински факултет веома значајно. Наставићемо да и даље подржавамо Болницу Србија, да помажемо у развоју кадра“, нагласио је Бокоњић, додајући да је циљ задржати младе на овим просторима.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је да је ово прилика да се размијене искуства и усвоје нове смјернице за лијечење.

Шкрбић је напоменуо да је континуирано образовање здравствених радника свих профила нешто без чека модерно здравство не може да функционише нигдје у свијету, па тако ни овдје.

„Стално пратимо новине и настојимо да нешто што је најновије одмах и примијенимо. У ери модерних дигиталних технологија све инфромације су доступне, а на нама стручњацима је да филтрирамо оно што је доступно, јер људи који нису у струци, често могу да буду наведени погрешним информацијама о обољењу, лијечењу, терапији, што је ковид најбоље показао – колико је било дезинформација“, навео је Шкрбић.

Он је додао да ресорно министарство и надлежне институције настоје да подигну општи квалитет и ниво услуга кроз дизајнирање одговарајућег простора и опреме.

„Имате младе докторе, искусне, који су главни стуб на који се здравство ослања и морају стално бити у тренду са свим најновијим смјерницама. Ако не пратите и не учите, онда заостајете, а није циљ да наше становништво због тога трпи“, рекао је Шкрбић.

Директор Болнице „Свети врачеви“ у Бијељини Златко Максимовић честитао је за добро организован скупу, истичући да је едукација, улагање у знање, инвестиција која се увијек исплати.

„Болница у Бијељини ће и даље да настави да улаже у кардиологију, као и у остале области медицине. Велики искорак смо направили у кардиологији, првенствено, интервентној и електрофизиологији, јер код нас ангио-сала посљедње три године ради 24 часа дневно. Већ имамо услове набавком нове опреме да радимо све процедуре у вези са електрофизиологијом“, напоменуо је Максимовић.

Академик Миодраг Остојић истакао је да су у здравству значајни едукација и научноистраживачки рад.

„Данас радимо едукацију о кардиометаболичком синдрому, односно о болестима који захватају гојазне, а гојазност је епидемија 20. и 21 вијека. Битно је да имате физичку активност, односно да се посветите себи“, рекао је Остојић.

Традиционална манифестација „Дани Болнице Србија„, која је одржана у протеклих пет дана, обухватила је низ активности.

/Срна/