ОМОГУЋИТИ ДУХОВНИ, КУЛТУРНИ И СОЦИЈАЛНИ РАЗВОЈ ДЈЕЦЕ И МЛАДИХ

670

Православни центар за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“, који постоји од 2016. године, већ је, својим дјеловањем, постао препознатљив на подручју Источног Сарајева. Основан је с циљем да помогне духовном, културном и социјалном развоју дјеце и младих.

Руководилац Центра, протонамјесник Младен Дробњак, каже да млади људи показују интересовање за различите активности, иако, како истиче,  у друштву влада уопштено мишљење о њиховој незаинтересованости.

„Трудимо се да кроз неформалне облике образовања и специфичне пројекте пробудимо њихово интересовање. Имамо широк спектар дјеловања, редовне активности попут Школе иконописа, Дјечијег хора и Клуба волонтера, а реализујемо и Школу анимираног филма, Конференцију православне омладине, међурелигијске пројекте, који се одржавају периодично“, наводи Дробњак.

Дробњак наглашава да су до сада одржали три конференције православне омладине, на којима су учествовали млади из Србије, Хрватске и Црне Горе. У оквиру овог пројекта организована су предавања, у сарадњи са професорима са Богословског и Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, посјете духовним и културним знаменитостима у БиХ, као и културне манифестације о насљеђу српског народа на овим просторима.

„Циљ одржавања конференција јесте да наше младе освијестимо о потреби његовања српске културе, духовности, јачању веза православне омладине на свим просторима на којима живе и сматрамо да су конференције у потпуности биле успјешне“, каже протонамјесник Дробњак.

Православни центар за младе Митрополије дабробосанске Св. Петар Сарајевски, у оквиру своје хуманитарне дјелатности, организовао је прикупљање пакетића за дјецу која живе у енклавама на Косову и Метохији, како би са њима подијелили радост Васкрса, а волонтери овог центра показали су своју хуманост у различитим акцијама.

„Наши волонтери су, током васкршњих празника, посјетили Дом за стара и изнемогла лица, болницу „Србија“, као и Дјечије село СОС, гдје су корисницима ових установа уручивали поклоне које су припремали, како би и са њима подијелили радост овог великог празника. Клуб волонтера је, током поплава које су захватиле наше подручје, организовао акцију помоћи изградње насипа и санирању штете од поплава, а током пандемије, организовали смо акцију помоћи старим лицима којима је било забрањено кретање, достављали смо им храну, лијекове и остале намирнице које су им биле потребне“, наводи Дробњак..

Полазници Школе иконописа, која окупља око 60 чланова различите животне доби, међу којима је највише средњошколаца, представили су своје радове на изложби „Првојерарси – 800 година у трону Српске православне цркве“, посвећену јубилеју осам вијекова аутокефалности СПЦ.

 „Сматрали смо да и Православни центар треба да допринесе обиљежавању 800 година Митрополије дабробосанске. Изложба, која је била наш скромни допринос овом јубилеју, чинила је портрете митрополита, копије фресака и икона по којима је Митрополија дабробосанска препознатљива, као и пејзаже са црквама наше знамените епархије“, објашњава Дробњак.

Протонамјесник Дробњак истиче да тренутно припремају изложбу којом ће бити обиљежен јубилеј 80 година преноса моштију Светог цара Уроша, Светог кнеза Лазара и Светог Стефана Штиљановића.

„С обзиром на то да се навршило 80 година од када су мошти тројице српских светитеља, Светог Цара Уроша, Светог Кнеза Лазара и Светог Стефана Штиљановића, током Другог свјетског рата, пренесене из фрушкогорских манастира у Београд, и на тај начин сачуване, циљ нам је да ширу јавност подсјетимо на овај догађај и да се кроз иконописачке радове ‘освијетли’ памћење и сјећање на Светог цара Уроша, светог кнеза Лазара – великомученика косовског и Светог Стефана Штиљановића“, појаснио је Дробњак.

Он је истакао да ће дио изложбе бити посвећен подсјећању на личност свештеника Радослава Грујића, чијим залагањем су спасене мошти светитеља, а који је након Другог свјетског рата неправедно осуђен од стране југословенског режима за сарадњу са окупаторима и лишен националне части.

Анимирани филм „Митрополија дабробосанска – осам вијекова духовности и културе“, који је настао на радионицама анимираног филма, у сарадњи са студиом „Дом анимације“ из Сремских Карловаца, учествовао је на Међународном фестивалу православног филма „Покров“ у Кијеву у Украјини.

„Овај анимирани филм је на 19. Међународном фестивалу филма ‘Покров’, у организацији Украјинске православне цркве (Московска патријаршија), одржаном у октобру прошле године, награђен за креативно истраживање у освјетљавању историјских догађаја. Филм описује најважније историјске догађаје, личности и знаменитости митрополије“, невео је Дробњак.

Локална заједница, према ријечима протонамјесника Дробњака, пружа значајну подршку активностима овог центра.

„Управа општине Источно Ново Сарајево омогућила нам је просторије за рад, што, само по себи, говори да постоји одлична сарадња са локалном заједницом, а значајну помоћ имамо и од Градске управе Источно Сарајево. У овој години, рад центра подржала је и Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије“, истакао је протонамјесник Дробњак.

/Град Источно Сарајево/