ОТВОРЕН „ЈАХОРИНА ПОСЛОВНИ ФОРУМ“ О ЦИРКУЛАРНОЈ ЕКОНОМИЈИ

204

На Јахорини је данас почео „Јахорина пословни форум“ о циркуларној економији и моделу нових пословних прилика за који су пријављена 134 учесника из девет земаља.

Организатор конференције је Економски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, чији декан Марко Ђого каже да је ове године за овај скуп прихваћен 71 рад.

„Одлучили смо да тема буде циркуларна економија, јер је ријеч о новом пословном моделу гдје је неопходно избалансирати еколошке и економске аспекте“, рекао је Ђого новинарима.

Он је подсјетио да су „Јахорина пословни форум“ покренули прије 13 година са намјером да промовишу факултет који је тада отворио нови студијски програм Туризам и хотелијерство.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да овај пословни форум окупља значајан број еминентних стручњака из области економске праксе и теорије, што говори о његовом значају.

„Специфичност је у томе што се у исто вријеме одржава и Јахорина економски форум, а то говори да је Јахорина центар економске теорије и праксе у Републици Српкој и БиХ“, рекао је Ћосић.

Он је навео да су ови форуми прилика да се учесници информишу о новинама када је ријеч о функционисању јавног и приватног сектора, али и о стању у економији.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је овогодишња конференција међународног карактера и веома важна, те да ће бити корисна када је ријеч о правилном усмјеравању економије.

Југовић је додао да је „Јахорина пословни форум“ прилика да се људи из области екомоније и привреде сретну, размијене искуства и нека од њих примијене у Републици Српској.

Након отварања, услиједила је пленарна сесија „Циркуларна економија – модел нових пословних прилика“, док је од 12.30 часова планирана панел-дискусија о теми „Циркуларна привреда у контексту реализованих активности – стање у БиХ“.

Од 13.30 часова предвиђена је презентација пројеката Развојне агенције Републике Српске базираних на принципима циркуларне и/или зелене економије, од 14.00 часова презентација пројекта „Когенерацијска електрана – општина Пале“ и од 16.00 часова интеркатедарски скуп „Међународна економија“.

Сутра од 10.00 часова учесници ће на Економском факултету на Палама моћи да присуствују излагању радова по сесијама, а од 13.30 часова промоцији књиге „50 великих умова економије – мање познати детаљи из њихових живота“ аутора Марка Ђоге.

Изношење закључака конференције биће од 14.30 часова на Економском факултету на Палама.

/Срна/