ПЛАНИРАН УПИС 672 СРЕДЊОШКОЛЦА

175

На подручју града Источно Сарајево у први разред у школској 2023/2024. години у четири средње школе планиран је упис 672 ученика, изјавила је данас Срни самостални стручни сарадник за односе с јавношћу у Градској управи Александра Берјан.

Берјанова наводи да би у Средњошколском центру „Василије Острошки“ на Сокоцу требало да буде примљено 108 ученика.

У соколачкој Гимназији, у општи смјер, планиран је пријем 20 ученика у централној школи на Сокоцу, као и 16 ученика у подручној школи на Хан Пијеску.

„На рачунарско-информатичком смјеру у овој школи планиран је упис 24 ученика, колико и у шумарској струци за занимање шумарски техничар. У оквиру економске струке, за занимање царински техничар, који се први пут уводи у соколачком средњошколском центру, планиран је упис 24 ученика“, истиче Берјанова.

Она додаје да је у Средњошколском центру „Пале“ планиран упис 204 ученика.

У паљанској Гимназији, на општем смјеру, планирано је формирање два одјељења првог разреда, односно, упис 40 ученика, док би на рачунарско-информатичком смјеру требало да буде уписано 20 ученика.

Берјанова наводи да је по једно одјељење планирано на смјеровима кулинарског и архитектонског техничара, по 24 ученика, док је на смјеру туристичког техничара планиран упис 48 ученика и формирање два одјељења.

„На смјеру техничар це-ен-це технологије требало би да буду примљена 24 ученика, а за трогодишња занимања на смјеровима ауто-механичар и инсталатер планиран је упис по 12 ученика“, додаје Берјанова.

Према њеним ријечима, у Средњошколском центру „Источна Илиџа“ предвиђен је упис 172 ученика првог разреда.

У Гимназији, на општем смјеру, планиран је упис 40 ученика и формирање два одјељења, а на друштвено-језичком смјеру 20 ученика.

Берјанова појашњава да би по једно одјељење требало да буде формирано на смјеровима економски техничар, пословно-правни техничар, фармацеутски техничар и зубно-стоматолошки техничар, гдје је планиран упис по 24 ученика.

На смјеровима музички сарадник-теоретичар и музички извођач планиран је упис по осам ученика.

„У Средњој школи 28. јуни у Источном Новом Сарајеву, према плану, требало би да буде уписано 188 ученика“, истиче Берјанова.

Она додаје да би по 24 ученика требало да буде уписано на смјерове туристички техничар, угоститељски техничар, техничар информационих технологија и техничар рачунарства и програмирања, те на смјеру техничар логистике и шпедиције.

„На трогодишњем смјеру за куваре планиран је упис 20 ученика, док је на смјеровима ауто-електричар предвиђен упис 12 ученика, возач моторних возила 24 и инсталатер 12 ученика“, наводи Берјанова.

/Срна/