ПОЧЕЛИ „ДАНИ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА“

159

На Палама је данас почела манифестација „Дани Филозофског факултета“, која ће трајати до уторка, 21. маја.

Манифестација је почела предавањем „Толкин и Ибзен: мотив невидљивости“, коју је одржао доцент Филозофског факултета из Бањалуке Олег Солдат.

Солдат је рекао да је његово предавање требало да представи филозофију, теологију, теорију књижевности, односно да садржи елементе из свих тих дисциплина, чак и психологије.

„Одлучио сам да понудим једну врсту алтернативног предавања, а ријеч је о актуелној теми популарној међу студентима и омладином, а тиче се опуса о дјелу Господар прстенова, енглеског писца /Џона Роналда Руела/ Толкина, с тим да сам одлучио да извршим мало прилагођавања, па имамо поређење Толкина и /Хенрика/ Ибзена“, навео је Солдат.

Солдат је додао да је с циљем сарадње одлучио да учествује у почецима традиционалне манифестације „Дани Филозофског факултета“ на Палама.

Декан Филозофског факултета Пале Владан Бартула рекао је новинарима да су студенти имали занимљиво предавање о енглеском писцу Џону Роналду Руелу Толкину и норвешком књижевнику Хенрику Ибзену, те са доцентом Филозофског факултета из Бањалуке Олегом Солдатом разговарали о теми свјетске и српске књижевности и компаративног односа који се тиче литературе, чиме су започели овогодишње обиљежавање Дана Филозофског факултета.

Бартула је навео да ће у наредним данима Факултет угостити бројне пријатеље и госте, те различитим активностима промовисати факултет, студијске програме, амбијент у којем раде и сарадњу коју имају са институцијама у Републици Српској, БиХ и широм региона.

Манифестацију организује Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву поводом обиљежавања Дана и крсне славе ове високошколске установе – Светог Јована Богослова.

У оквиру „Дана Филозофског факултета“ сутра у 10.00 часова у просторијама Факултета биће одржан шаховски турнир „Филозофски гамбит“.

За петак, 17. мај, у 11.00 часова планирана је у амфитеатру Економског факултета Пале свечана промоција дипломираних студената првог и другог циклус студија Филозофског факултета и уручење признања, а у 18.00 часова биће одиграна представа „На кафи код кнегиње Љубице“, у извођењу Вјере Мујовић у амфитеатру Филозофског факултета.

У амфитеатру овог факултета у суботу, 18. маја, у 10.00 часова планирано је отварање Међународног научног скупа „Наука и стварност“.

Петог дана манифестације, 20. маја, биће отворена изложба „Орао, лав и крин – хералдика средњовјековних српских земаља“ у 17.00 часова у холу Филозофског факултета Пале.

Обред ломљења славског колача биће на дан славе Светог Јована Богослова, 21. маја, у 12.00 часова у деканату Факултета.

/Срна/