ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА МЕМОРИЈАЛНОМ КОМПЛЕКСУ У ПАРКУ СУНЦА

320

У Парку сунца у општини Источно Ново Сарајево данас је почела изградња Меморијалног комплекса посвећеног страдалим српским цивилима Сарајева и Сарајевско-романијске регије у 20. вијеку, једног од најважнијих пројеката из области културе памћења који реализује Градска управа Источно Сарајево.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић подсјетио је да је крајем прошле године Влада Републике Српске за овај пројекат дозначила 800.000 КМ, али из објективних разлога није било могућности да се почне са његовом реализацијом.

Према његовим ријечима, морало је бити ријешено питање топловода који пролази кроз Парк сунца, што је захтијевало додатно пројектовање и повећало трошкове.

 „Морали смо и да прилагодимо начин реализације пројекта, те да је у међувремену дошло и до раста цијена грађевинског материјала што је довело до пролонгирања почетка радова на терену“, казао је Ћосић.

Ћосић је додао да је у оквиру овог пројекта стручни тим задужен за прикупљање информација о настрадалим српским цивилима Сарајева и Сарајевско-романијске регије у 20. вијеку, на челу са професором Драгом Мастиловићем, урадио одличан посао и прикупио податке о више од 10.000 жртава, који ће бити објављени у монографији и доступни на ЛЕД дисплејима постављеним у Меморијалном комплексу.

Он је рекао да вајар и ливац приводе крају радове на споменику Бијелом анђелу, који је централна фигура Меморијалног комплекса, као и на рељефним приказима три цркве, који ће се налазити у оквиру комплекса.

„Иако смо имали застој у почетку извођења грађевинских радова, на чему се као одговорни људи извињавамо јавности, завршили смо много важног посла у оквиру овог пројекта и сада, без медијске помпе, крећемо у његову реализацију у нади да ћемо посао завршити до Видовдана 2024. године“, истакао је Ћосић и додао да је планирано да до краја ове године буде извршена реализација радова у вриједности до 600.000 КМ од предмјером и предрачуном дефинисане вриједности пројекта у износу 2,2 милиона КМ.

Ћосић је овом приликом упутио захвалност Влади Републике Српске, општини Источно Ново Сарајево, Борачкој организацији Источно Ново Сарајево, Митрополији дабробосанској и Омладинском удружењу „Аксиом“.