ПОЧЕО ДВОДНЕВНИ ТРЕНИНГ УПРАВЉАЊА ПРОЈЕКТНИМ ЦИКЛУСОМ У ОКВИРУ ПРОГРАМА ReLOaD2

669

У просторијама Градске управе Источно Сарајево данас је почео дводневни Тренинг управљања пројектним циклусом (ПЦМ) који ће, свим заинтересованим представницима цивилног друштва, помоћи да се, у оквиру јавног позива за пројекат ReLOaD2, припреме за успјешно коришћење финансијске помоћи и средстава из домаћих, али и међународних, извора финанасирања.

Учесници ће, током два дана тренинга, унаприједити знања о методологији управљања пројектним циклусом, стећи вјештине анализирања тренутне ситуације, вјештине израде логичког оквира и упознати се са апликационом формом ReLOaD методологије.

Учесници се кроз дводневни тренинг спремају да напишу приједлоге пројеката користећи логички оквир, односно, план активности, приједлог оквира и буџет. На тренингу је речено да пројекти које учесници планирају да представе треба да буду оригинални, актуелни и да имају јасан циљ.

Нa тренингу је наглашено  да је важна и одрживост пројекта након његове имплементације, односно, одржавање оствареног резултата и напретка.

Представницима цивилног друштва биће пружена додатна помоћ консултанта – ментора. Први састанак са ментором биће организован 24. марта 2022. године у просторијама Градске управе Источно Сарајево. Биће то прилика да се апликантима дају прецизне смјернице и одговори на конкретна питања која се тичу њихових пројеката.

Додатни састанци са представницимна цивилног друштва које организује ментор биће одржани јавно, а распоред ће, укључујући датум и вријеме, бити благовремено објављен путем градске интернет странице www.gradistocnosarajevo.net.

Сутра, другог дана тренинга, учесници ће се бавити представљањем и дефинисањем Логичког оквира, у ком ће се упознавати са одређивањем интервентне логике, утврђивањем претпоставки, те дефинисањем показатења успјеха.

Пројекaт RеLОаD2 финансира Европска унија, а проводи Развојни програм УН (UNDP) у сарадњи са 13 партнерских јединица локалне самоуправе у БиХ. На подручју Источног Сарајева, у току је реализација првог јавног позива за организације цивилног друштва, а до краја 2024. године, колико ће пројекат трајати, биће расписана још два јавна позива.

Износи средстава за одобрене пројекте ће бити од 10.000 КМ до 70.000 КМ. Једна организација цивилног друштва може поднијети више пројектних приједлога, с тим да је максималан новчани износ средстава која могу бити додијељена за имплементацију пројеката једној организацији цивилног друштва током укупног трајања RеLОаD2 пројекта 120.000 КМ.

Рок за предају апликација је 6. април 2022. године, до 15,00 часова.