ПОЧЕО НАУЧНИ СКУП О ДРУГОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

253

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић присуствовао је научном скупу о Другом свјетском рату у свјетлу историјских чињеница и историјског ревизионизма, који је почео јуче на Палама.

Првом дану овог дводневног научног скупа присуствовали су министар научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир и руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов.

Организатори скупа су Институт историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву и Руско историјско друштво, а скуп се одржава под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Скупу су присуствовали и директор Института руске историје Руске академије наука и члан предсједништва Руског историјског друштва Петров Јуриј Александрович, десетак угледних историчара из Русије, савјетник предсједника Републике Српске Урош Бјелица, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић и бројни учесници.

Предвиђено је да током трајања овог скупа учествују признати научни ауторитети Гагкуев Руслан Григоревич, предсједник Управног одбора Руског историјског друштва и извршни директор Фонда „Историја Отаџбине“, и Кокшаров Виктор Анатољевич, ректор Уралског федералног универзитета из Јекатеринбурга и предсједник Савјета Руског историјског друштва у Свердловској области.

Учествоваће и историчари из Београда, Ниша, Косовске Митровице, Краљева, Бањалуке и Источног Сарајева који се баве темом Другог свјетског рата.

У оквиру скупа биће потписано и неколико споразума о сарадњи између Универзитета у Источном Сарајеву и Института историјских наука са партнерским институцијама из Русије и Србије, односно Руским историјским друштвом, Уралским федералним универзитетом из Јекатеринбурга и Институтом за савремену историју из Београда.

/Срна – Град Источно Сарајево/