ПОЧИЊЕ ФЕСТИВАЛ ХАРМОНИКЕ „АКОРДЕОН АРТ ПЛУС“

116

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике „Нови звук“ организују од данас до 31. маја Интернационални фестивал хармонике „Акордеон арт плус“.

Фестивал је један од водећих фестивала класичне музике у региону, који посљедњих тринаест година у граду Источно Сарајево окупља најеминентније умјетнике, акордеонисте, пијанисте, извођаче и госте из цијелог свијета, наведено је на званичној страници Универзитета у Источном Сарајеву.

Овогодишње фестивалско такмичење ће се одржати у пет такмичарских дисциплина, а у умјетничком сегменту програма биће одржана четири концерта.

Вечерас у 20.00 часова предвиђена је церемонија отварања фестивала и наступ Камерног хора смјера за Црквену музику и појање под руководством диригента Рада Радовића и Оркестра хармоника Музичке академије под руководством диригента Дражана Косорића у Народном позоришту Источно Сарајево.

Према програму фестивала, сутра ће наступити Оливер Керн, клавир, из Њемачке, а 30. маја Ђорђо Делароле, хармоника, из Италије. У петак, 31. маја предвиђен је концерт лауреата такмичења.

У едукативном сегменту фестивала биће реализована два мајсторска курса и једно стручно предавање.

Мајсторски курс из хармонике одржаће Гжегож Стопа иу Аустрије, а из клавира Оливер Керн из Њемачке, док ће стручно предавање о теми “Сонате Доменика Скарлатија: многострани свијет спреман да буде поново откривен“ Ђорђо Делароле из Италије.

Чланови стручног жирија, који ће ове фестивалске године оцјењивати такмичаре долазе из десет земаља – Њемачка, Аустрија, Италија, Пољска, Чешка, Словачка, Црна Гора, Хрватска, Србија и Црна Гора.

Захваљујући угледу који Музичака академија има у свјетским умјетничким круговима, 2008. године имали су част да буду организатори 58. Свјетског трофеја хармонике, који је од Свјетске асоцијације акордеониста оцијењен као најбоље организован у историји овог такмичења.

У Источном Сарајеву ће од 23. до 28. септембра 2025. године бити одржан 78. Свјетски куп хармонике у организацији Музичке академије и Свјетске асоцијације акордеониста.

/Срна/