ПРОМОВИСАНО ШЕСТ МАСТЕРА И 22 ИНЖЕЊЕРА МАШИНСТВА

175

Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву промовисао је данас шест мастера и 22 дипломирана инжењера машинства, у оквиру обиљежавања 30 година постојања и 65 година традиције високошколског образовања у области машинске струке.

Вршилац дужности декана Машинског факултета Саша Продановић рекао је новинарима да су дипломирани инжењери и мастери машинства спремни да кроз професионалне каријере наставе надоградњу својих компетенција које су стекли на овом факултету.

„Завршавају квалитетан дио свог живота и образовања. Ми као њихови наставници и сарадници смо се потрудили да им пренесемо праве вриједности попут колегијалности, тимског рада, креативности, иновативности. Сигурни смо да ће током својих каријера доприности развоју наше земље“, истакао је Продановић.

Када је ријеч о потражњи привредних субјеката за свршеним студентима Машинског факултета, Продановић је навео да је евидентна и да је период од дипломирања до запослења инжењера веома кратак, те да се велики број њих запосли и прије самог дипломирања.

„Тренутно континуирано радимо на повећању интересовања које може бити веће. Ми школујемо најбоље, а све су веће потребе тржиште рада за нашим инжењерима и буквално не постоји ограничење, односно имамо велику подршку и министарства које нам увијек да довољан број мјеста на буџету, тако да је стварно повољно и атрактивно студирати машинство баш у Источном Сарајеву“, нагласио је Продановић.

Он је рекао да на факултету настоје да афирмишу рад, изврсност у истраживању и на услузи су друштевној заједници и по питању научне подршке, не само образовања.

„Око 410 студената је дипломирало на првом циклусу студија, 33 студента су завршила мастер студије, 22 су магистри машинства и 19 доктора науке од 1994. године до данас“, навео је Продановић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да ове године обиљежавају јубилеј 30 година рада седам чланица, седам факултета ове високообразовне установе, који су са радом почели академске 1994. и 1995. године.

„Машински факултет је изузетно лијепо организован и заиста сам поносан како функционише као члан Универзитета у Источном Сарајеву. Машински инжењери су јако важни за технолошки развој и напредак сваког друштва, па и за Републику Српску“, истакао је Кулић.

Према његовим ријечима, машински инжењери по завршетку факултета врло брзо нађу посао.

„Мислим да у овом тренутку, што се тиче нашег Универзитета, нема нико на бироу од машинских инжењера. Изузетно сложена и софистицирана професија захтијева изузетно ангажовање и велико знање из електротехнике, физике, математике, хемије, биологије. Поносан сам на све њих који данас примају диплому“, додао је Кулић.

Борис Савић, који је завршио први цикус студија на Машинском факултету и тренутно је запослен, рекао је да је захваљујући стручном кадру стекао квалитетно образовање и да ће и даље радити на усавршавању.

Борислав Јовић, мастер машинства, позвао је младе свршене средњошколце да упишу Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву, јер се лако долази до запослења и отвара се много радних мјеста у привреди.

Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву прославиће сутра 30 година постојања и 65 година традиције високошколског образовања у области машинске струке.

/Срна/

фото: Срна/РТВИС