ПРОМОВИСАНО 16 ДОКТОРА НАУКА У ОКВИРУ ОБИЉЕЖАВАЊА ДАНА И КРСНЕ СЛАВЕ УНИВЕРЗИТЕТА

362

На Универзитету у Источном Сарајеву данас је промовисано 16 доктора наука ове високошколске установе, у оквиру обиљежавања крсне славе Светих Ћирила и Методија и Дана Универзитета.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је новинарима да се од данас промовисаних доктора наука очекује много у наредним годинама.

„Они су нешто најбоље што наш Универзитет у овом тренутку може да подари свом народу и у будућности ће креирати науку, истраживање и образовање на овим просторима. Ми смо јако поносни на то. Они се сада придружују групи од 493 доктора наука који су образовање стекли на Универзитету у Источном Сарајеву“, рекао је Кулић.

Кулић је истакао да се ове године обиљежава 30 година постојања и рада Универзитета и најавио за 14. септембар свечану академију која ће бити посвећена искључиво овом јубилеју, а 15. и 16. септембра биће уприличен научни скуп који ће се бавити значајем Источног Сарајева и овог дијела Републике Српске у њеном стварању.

„За ових 30 година направили смо изузетне резултате имајући у виду да смо настали у ратним условима. Створили смо просторне капацитете за наше факултете и на добро смо путу да то завршимо у наредној години са зградом за Факултет физичког васпитања и спорта. Опремили смо 16 научноистраживачких центара са изузетно скупом и квалитетном опремом“, рекао је Кулић.

Он је додао да је Универзитет високо позициониран на свјетским глобалним ранг листама, захваљујући раду наставника и сарадника, а први је и једини у Републици Српској који је почео са извођењем наставе на енглеском језику.

„Од наредне академске године уписаћемо студенте стране државе који ће слушати наставу на енглеском језику и на студијском програму Стоматологија на Медицинском факултету у Фочи и на руском језику на Вокално инструменталном студијском програму Музичке академије овдје у Источном Сарајеву“, истакао је Кулић.

Један од промовисаних доктора наука Никола Давидовић изјавио је да је ово велики дан за њега и његове колеге, те додао да одбрана докторске дисертације не представља крај пута, већ велику обавезу да се настави радити на истраживању, али и да се преноси знање младим генерацијама студената.

„На тај начин промовишемо наше факултете, тако и Универзитет и Републику Српску“, истакао је Давидовић који дужи низ година ради на Електротехничком факултету.

Он је додао да је приликом припреме доктората имао све потребне услове за рад, као и подршку професора и колега са којима је сарађивао.

Прије промоције доктора наука, обављен је обред ломљења славског колача у храму Светог Василија Острошког на Вељинама.

У Административном центру Владе Српске у Источном Сарајеву вечерас ће у 18.00 часова бити одржана свечана академија у оквиру обиљежавања крсне славе и Дана Универзитета, којој ће присуствовати предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.

/Срна/