САОПШТЕЊЕ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА ЉУБИШЕ ЋОСИЋА ПОВОДОМ ПРОТЕСТА ГРАЂАНА ЗБОГ ИЗГРАДЊЕ MИНИХИДРОЕЛЕКТРАНА НА КАСИНДОЛСКОЈ РИЈЕЦИ

800

Прије свега, Град Источно Сарајево подржава сваку инцијативу грађана која иде у правцу заштите природе и која је, самим тим, окренута и ка заштити локалне заједнице.

Скупштина града је 13. октобра прошле године једногласно усвојила Декларацију „Општине/Градови без брана“, а на исти начин је поступила и општина Источно Ново Сарајево. Такође, Народна скупштина Републике Српске је 17. фебруара ове године усвојила Декларацију о заштити ријека у Републици Српској, којом се обавезане све надлежне владине институције да више не иду у поступке издавања грађевинских дозвола за мини хидроелектране које нарушавају животну средину. Према томе, јасна је опредијељеност и наше локалне заједнице и Владе Републике Српске и ту нема никакве дилеме.

Када је ријеч о данашњим протестима грађана, морамо да нагласимо да Градска управа, односно Скупштина града Источно Сарајево немају апсолутно никакву надлежност нити да оспоре нити да дозволе изградњу било какве бране, него је то у надлежности Комисије за концесије Републике Српске и Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Локалне заједнице су те које у поступку издавања коначне грађевинске дозволе дају само мишљење на основу процјене да ли је то у складу са њиховим просторно-планским документима. У претходном периоду, општина Источно Ново Сарајево, вођена политиком Владе Републике Српске да дозволи изградњу тих брана, дала је мишљење које се односи на изградњу једне мини хидроелектране – на Подивичу.

Данас је ситуација таква да нити једна општина у саставу града Источно Сарајево неће дати било какво слично мишљење јер се политика Владе Републике Српске води на тај начин да се не дозвољава изградња нових мини хидроелектрана.

Морамо још једном да напоменемо да поздрављамо сваку грађанску иницијативу која је усмјерена ка добробити локалне заједнице, али протест испред зграде Скупштине града Источно Сарајево апсолутно није потребан јер Скупштина града нема никакву надлежност у овој области. Сматрамо да се на тај начин непотребно ствара погрешна слика у јавности, али свакако да ће вријеме и будуће дјеловање Града Источно Сарајево у овој области све показати и доказати да смо чврсто опредијељени за заштиту животне средине.