ОТВОРЕН СКУП О РЕФОРМАМА ЈАВНИХ ВОДНИХ УСЛУГА ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО

92

На Јахорини је отворена тродневна међународна конференција посвећена неопходним реформама сектора јавних водних услуга којим ће бити обезбијеђена финансијска стабилност и самоодрживост водоводних предузећа.

Предсједник Управног одбора Удружења „Водоводи Републике Српске“ Љубиша Лаловић рекао је темељ реформе доношење закона о водним услугама.

„Влада Републике Српске је прије више од годину дана донијела програм уређења сектора водних услуга, са низом активности, а чија ће имплементација допринијети рјешавању проблема с којима се суочавају водоводна предузећа“, рекао је Лаловић новинарима.

Лаловић је рекао да ће на конференцији бити теме о водоснабдијевању, одвођењу и пречишћавању отпадних вода.

Он је рекао да је ово 23 конференција о одрживом развоју у сектору водних услуга.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је увјерење да ће се на конференцији доћи до договора о унапређењу водоводног система.

„Дуго се говори о реформи у области водних услуга, помиње се и нова тарифна методологија која иде у правцу новог обрачуна водних услуга. Предузећа на подручју Источног Сарајева доста су напредовала у тој области“, рекао је Ћосић и додао да је уредна испорука воде на подручју града.

Он је навео да би конференција требало да идентификује стратешке приоритете у сектору јавних водних услуга, у складу са циљевима који се односе на макроекономску стабилност и самоодрживост, што ће олакшати постизање стандарда, циљева и задатака јавног водног сектора на дугорочни период.

Горан Штефетић из УНДП-а рекао је да је са владама Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ покренута свеопшта реформа у сектору водоснабдијевања.

„При крају су писања закона о водним услугама у Републици Српске и ФБиХ. Њиховим усвајањем побољшаће се ситуација нарочито у секторим акоји су задужени за пружање водних услуга“, рекао је Штефетић.

Организатор конференције је Удружење „Водоводи Републике Српске“, а генерални покривитељ град Источно Сарајево.

/Срна/