СПОМЕНИК СРБИМА НА ВРАЦАМА НЕЋЕ УГРОЗИТИ ПОСТОЈЕЋИ СПОМЕН-КОМПЛЕКС

709

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ саопштио је да споменик сарајевским Србима на Врацама, чија је изградња планирана, нема везе са постојећим оближњим спомен-комплексом, већ ће на тој локацији бити подигнут, јер Србима то није дозвољено да ураде на стратиштима на Казанима, у Добровољачкој улици и Великом парку.

Из Одбора су истакли да се на авионском снимку са повученом међуентитетском линијом јасно види да на дијелу Враца који се територијално налази у Републици Српској нема никаквих споменика ни објеката, те су појаснили да ће будући спомен-комплекс бити подигнут на подручју гдје су сада растиње и ниска шума.

Споменици ће, наводи се у саопштењу, имати јасан натпис чије и које су званичне војне и полицијске формације вршиле злочине у Сарајеву над сарајевским Србима, као и имена свих српских цивила који су убијени и нестали у протеклом рату.

„Изградњом спомен-комплекса желимо представити чињенице о страдању сарајевских Срба у периоду оба свјетска рата и посљедњем рату у периоду од 1992 до 1995. године“, наводи се у саопштењу.

У фокусу је, како се додаје, представљање свјетској и домаћој јавности шта се дешавало са Србима у дијелу града који је контролисала бошњачка такозвана Армија БиХ.

„Желимо да свијет и домаћа јавност буду упознати да Срби нису злочинци, да осуђујемо све злочине, али и да скинемо неоправдану хипотеку са српског народа да су Срби злочинци који су терорисали Сарајево“, појаснили су из Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

У Одбору сматрају да су сарајевски Срби највећи страдалници рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Саопштење је издато, како су образложили, због злурадих натписа и коментара појединаца који иницијативу за подизање споменика сарајевским Србима на подручју локације Враца представљају као уништавање садашњег спомен-комплекса.

/Срна/