СУТРА ОТВАРАЊЕ 16. МЕЂУНАРОДНОГ ФИЛМСКОГ ФЕСТИВАЛА „ПРВИ КАДАР“

247

Шеснаести Међународни филмски фестивал под мотом „Важно је бити први“ премијерним извођењем филма „Света Петка – крст у пустињи“, редитеља Хаџи-Александра Ђуровића, сутра увече биће отворен у Источном Новом Сарајеву.
Отварање је планирано у 19.00 часова у сали Културног центра.

Претходно, за 11.30 часова предвиђена је конференција за новинаре, а у 12.00 часова почиње „Кидс фест“ – Дјечији филмски програм у оквиру којег ће дјеци бити приказан филм „Лето када сам научила да летим“, редитеља Радивоја Андрића, најавила је Продукција „Први кадар“, која је организатор Фестивала.

Након тога, слиједи такмичарски програм Фестивала, а потом и специјална пројекција филмова за штићенике Казнено-поправног завода Кула.

Конференција за новинаре биће одржана од 18.30 часова.

„Први кадар“ своје филмско путешествије у четвртак и петак, 22. и 23. децембра, наставља у Зворнику, гдје ће, осим такмичарског програма, у четвртак у 19.00 часова бити репризиран поменути филм „Света Петка – крст у пустињи“.

За четвртак у 17.00 часова предвиђена је панел дискусија о теми „Религија на филму“, као и промоција књиге „Јеванђеље на филму“.

Конференција за новинаре заказана је за 18.30 часова.

У петак биће реализован такмичарски и програм за дјецу која ће моћи да премијерно у Републици Српској погледају играни филм „Вучје бобице“, редитеља Сретена Јовановића.

У плану је и одржавање Филмске школе „Првог кадра“ под називом „Како се гледа филм: мала школа филмског бонтона“, коју воде филмски критичари Ђорђе Бајић и Зоран Јанковић.

Свечана церемонија затварања Фестивала и проглашење побједника заказана је за петак у 19.00 часова, а претходиће јој конференција за новинаре у 18.30 часова.

Сви ови програми у четвртак и петак биће одржани у Дому омладине у Зворнику.

Спонзори Фестивала су градови Источно Сарајево и Зворник, као и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Медијску подршку пружају бројни медији, док је званична медијска агенција Фестивала Новинска агенција Републике Српске СРНА.

/Срна/