СУТРА ПОЧИЊЕ „МАЈДОВ АКАДЕМИЈА“ СА ОКО 700 ЏУДИСТА ИЗ 20 ЗЕМАЉА

250

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић присуствовао је данас конференцији за новинаре, организованој поводом сутрашњег отварања џудо кампа свјетског првака Немање Мајдова. „Мајдов академија“ ове године окупиће у Источном Сарајеву око 700 џудиста из 20 земаља, који ће имати прилику да уче од најбољих у овом спорту, поручено је на конференцији.

Ћосић је истакао је да је на Немању Мајдова, и прије него што је постао свјетски шампион, овај град био поносан и пружао му подршку.

„Поносни смо што га сада имамо као свјетског шампиона и што на овај начин покушава да окупи што већи број младих који би требало да крену његовим стопама. Немања је амбасадор Источног Сарајева и на доста мјеста се због њега чуло за овај град. Имамо прилику да угостимо 700 џудиста из 20 земаља у новој спортској дворани на Тргу Републике Србије и то је промоција не само џудоа, спорта, него града и цијеле Републике Српске“, истакао је Ћосић, подрављајући одлуку предсједника Српске да буде покровитељ ове манифестације.

Организатор „Мајдов академије“ Немања Мајдов истакао је да је ово веома битан пројекат, те навео да су ове године на џудо кампу великани овог спорта из Јапана Наохиса Такато, а из Азербејџана Рустам Орујов и да ће дјеца имати прилику да уче од узора.

„Ту су и наше домаће звијезде. Потрудићемо се да пренесемо знање дјеци. Ово је јединствена прилика да дјеца уче од најбољих. За дјецу до 15 година из Републике Српске учешће је бесплатно, а то је обезбиједио предсједник Републике Српске Милорад Додик“, истакао је Мајдов.

Он је захвалио за подршку градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу и начелнику општине Источно Ново Сарајево Јовану Катићу, као и спонзорима.

„Ово је веома битан пројекат, да окупимо овакве спортске звијезде и учеснике из великог броја земаља. Битно је да то постане традиција, мислим да ћемо оправдати очекивања, даћемо свој максимум и надамо се најбољем“, додао је Мајдов.

Мајдов је напоменуо да ће се радити у четири групе, подијељено по годинама учесника, ујутро и увече по два тренинга, а у групи ће бити око 150 учесника.

„То смо промијенили у односу на прошлу годину, јер је тешко радити у великој групи. Нама је циљ да дјеци посветимо сву могућу пажњу, да то буде квалитетно и да нешто науче“, навео је Мајдов, додајући да ће у оквиру кампа бити организован информативни панел за учеснике.

Орујов је изразио задовољство што је у Источном Сарајеву, истакавши да је Академија одлично организована.

„Желим да се захвалим Немањи што ме је позвао. Ово је сјајна ствар за џудо и за његов развој. Такато и ја ћемо учити дјецу нашим специјалкама у џудоу“, рекао Орујов.

Такато је рекао да не учествује на оваквим семинарима и академијама, али да је прихватио позив Немање Мајдова и да је због тога и стигао у Источно Сарајево.

„Велика ми је част бити дио овог догађаја. Надам се да ћу успјети пренијети макар дио јапанског џудоа овдје код вас. Моја највећа жеља је да се забавимо овдје сви и да лијепо проведемо вријеме“, рекао је Такато.