СУТРА ПОЧИЊУ „ДАНИ ВОЈИНА КОМАДИНЕ“

233

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву организује од сутра седму манифестацију „Дани Војина Комадине“, у оквиру које ће бити одржан и пети Научни скуп „Савремено и традиционално у музичком стваралаштву“.

Манифестација, која траје до 16. децембра, организује се у част оснивача и првог декана Музичке академије, академика Војина Комадине, а као и до сада догађај ће бити реализован у умјетничком и научном сегменту.

Сутра у 19.00 часова предвиђено је отварање манифестације и концерт дјела Војина Комадине у извођењу Бартоломеја Станковића, најављено је из Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Концерт професора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву биће одржан у четвртак, 14. децембра, у 19.00 часова.

За петак, 15. децембар, у 16.00 часова превиђен је концерт ученика средњих музичких школа из БиХ и региона, а у 19.00 концерт студената Музичке академије.

У суботу, 16. децембра, у 19.00 часова је церемонија затварања манифестације концертом дјела Војина Комадине у извођењу солиста и камерних ансамбала из Србије.

Научни сегмент манифестације подразумијева одржавање научног скупа, а пленарно предавање о теми „Могући путеви размијевања музичког наратива Војина Комадине. Солфеђо – од појма до музичке дисциплине“, одржаће редовни професор на Факултету музичке уметности у Београду Гордана Каран.

Научни скуп, за који је пријављено 15 радова излагача из Русије, Србије и БиХ, подијељен је у пет сесија.

Други пут од оснивања научног скупа биће организована и студентска сесија, гдје ће студенти имати могућност да изложе радове.

У оквиру научног скупа планиране су и три промоције, које ће, као и умјетнички садржаји манифестације бити снимљени и промовисани на „Јутјуб“ каналу Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Војин Комадина рођен је 8. новембар 1933. године у Карловцу, а рано дјетињство је провео у Црној Гори /Бар, Котор/, БиХ /Бихаћ/ и Србији /Сремска Каменица/, гдје је његов отац службовао као официр. Од 1941. године породица се настањује у Београду, који постаје њихова трајнија дестинација.

Средњу музичку школу „Станковић“ завршио је у Београду, а први наступ као композитор имао је у Тузли 1954. године. Музичку академију Универзитета у Београду уписао је 1955. године, а 1957. године прелази у Сарајево на Музичку академију, гдје је дипломирао 1960. године.

За стваралачки рад Комадина је добио велики број награда и признања. Награђивана су његова дјела различитих жанрова, од музике за дјецу до музичко-сценских дјела.

Био је дугогодишњи професор на Музичкој академији у Сарајеву и члан Академије наука и умјетности Републике Српске од њеног оснивања.

Преминуо је у Београду 9. фебруара 1997. године.

/Срна/