ТРИВИЋЕВА СВЕЧАНО ОТВОРИЛА 22. „ЛУТ ФЕСТ“

412

Луткарским спектаклом „Робот“ шпанског луткара Давида Зуазоле, у режији Марека Ходачинског из Пољске, синоћ је у Источном Новом Сарајеву почео 22. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“, који је званично отворила министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

„Велики значај за културу Републике Српске свакако има Фестивал Лут фест који 22 године у континутету његује дјечије стваралаштво и свој програм посвећује најмлађима, што је један од стратешких циљева развоја културе у Републици Српској“, изјавила је Тривићева.

Она је истакла да „Лут фест 2021“ на програму има сјајне представе, а да су од посебног значаја креативне радионице у смислу образовања и стицања нових сазнања за дјецу о позоришној умјетности, нарочито луткарству.

„Честитам организатору овог фетивала Форум тетару из Источног Сарајева на овој сјајној манифестацији, а свим учесницима желим да се у предивној атмосфери представе у најбољем свјетлу“, поручила је Тривићева.

Начелник оштине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је ова локална заједница веома поносна што већ 22 године подржава и помаже организацију „Лут феста“.

„Значај овог фестивала препознали су не само Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, него и град Источно Сарајево и надлежне институције Републике Српске“, истакао је Божовић.

Он сматра да је „Лут фест“ допринио међунродној афирмацији Источног Сарајева и Републике Српске у цјелини.

Овогодишњи Фестивал под мотом „Нови изазови луткарству“ биће одржан у наредна четири дана.

Селектор и директор Фестивала Витомир Митрић најавио је да ће током манифестације бити одржане и три петодневне радионице, те мастер клас.

Као новину на овогодишњем „Лут фесту“ он је најавио да ће посебан дио такмичарског програма бити приказан онлајн на „Јутјуб“ каналу „Форум театра“.

Према његовим ријечима, о представама из овог програма одлучиваће дјечији жири.

„Нове тенденције у луткарској умјетности, нове околности изазване пандемијом, али и идеја да се пред лутакрство постави изазов који ће одговорити новим технолошким достигнућима луткарства указују на то да је мото овогодишњег фестивала сублимација свих изазова пред којима ће се фестивал наћи ове године и обавеза да се очува традиција луткарског израза и луткарства“, изјавила је продуцент „Лут феста“ Александра Митрић Штифанић.

Према њеним ријечима, упркос свим епидемиолошким и другим социо-економским изазовима, на Фестивалу учествује 15 позоришта из Србије, Хрватске, Словеније, Бугарске, Естоније, Русије, Шпаније, Белгије и БиХ. Уживо ће бити одиграно 11 представа.

Представе такмичарског програма ће оцјењивати међународни жири у саставу: професор Боњо Лунгов, редитељ – Бугарска, Зорана Милошаковић-Тасић, глумица и креаторка лутака-Србија и Младен Јанковић професор и музички педагог-Република Српска.

Савјет фестивала ове године плакету „Златна анима-Радослав Лазић“, рад академског вајара Драгана Раденовића из Србије, додјељује сараднику Лут феста др Борису Голдовском, из Русије, позоришном теоретичару, историчару, сценаристи и педагогу, директору позоришта Обрасцов из Москве, за свеукупно стваралаштво на пољу развоја, афирмације и унапрјеђења луткарства код нас и у свијету.

Годовски се путем видео-линка захвалио на овом признању.

Медијски покровитељи фестивала су РТРС, РТРС ПЛУС и Новинска агенција Републике Српске. Медијски пријатељи фестивала су Фена, Елта ТВ, БНТВ, БХРТ, ТВ Источно Сарајево и локлани портали.

Спонзори фестивала су Туристичка организација Јахорина, Град Зворник, Ресторан „Ал Парко“, Пицерија „Златно зрно“, К-ИНЕЛ, штампарија „Ермекс“.

Званични мотели за смјештај гостију су „Мотел Вељине“, Мотел М3 и „Вила Меџик“.

/Срна/