ТУРИСТИ “НА ЦРНО” ИСПРАЗНИЛИ КАСУ: ШТА ПОКАЗУЈУ ЗВАНИЧНИ ПОДАЦИ О БРОЈУ ПОСЈЕТИЛАЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ДЕЦЕМБРУ

703

Према званичним подацима институција РС у децембру 2021. године, остварено је 26.980 долазака туриста у Српску. На основу тог броја уплаћено је свега 98.584 КМ прихода по боравишној такси.

Саговорници “Новости” кажу да је то катастрофалан податак који говори о размерама рада у сивој зони, односно примања туриста на црно, где очито власници смјештајних капацитета госте не пријављују и избјегавају плаћање боравишне таксе која иде у буџет.

Даље тврде да је само у Бањалуци око Нове године било око 70.000 људи у граду и да се говорило о сјајној посјети туриста, као и да су сви капацитети били заузети читав мјесец и није се могао наћи слободан кревет. Поред Бањалуке, туристи су окупирали и Требиње, Источно Сарајево, Јахорину, Бијељину…

Посјета која је дефинитивно била велика, када се упореди са званичним подацима о наплати таксе, доказ је да се ради о малверзацијама великих размјера.

Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова РС каже да је просто постало неиздрживо колико се избјегава плаћање боравишне таксе, која износи од двије до три марке по особи по ноћењу, зависно од града, и то је сада већ масовна појава широм земље којој се мора стати у крај.

– На примјеру града Источно Сарајево је то очигледно, јер овдје се наплати годишње око 250.000 КМ. То је неприхватљиво, јер имамо и Јахорину. Реално је да имамо око милион марака од такса – каже Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

Према његовим ријечима, ради се о новцу који је намијењен за промоцију туристичких потенцијала цијеле Српске и за привлачење нових гостију.

– Боравишна такса је законска обавеза и мора се поштовати – истакао је Ћосић.

Он поручују да су из Савеза већ отишли захтјеви инспекцији да прочешљају терен и да се утврди који су они који избјегавају плаћање боравишне таксу и да им се претресу књиге гостију.

– Спремили смо и измјену законске регулативе да убудуће имамо дневну пријаву госта у сарадњи са Пореском управом РС – поручио је Ћосић и додао да ће се тим измјенама спријечити да податке о гостима достављају на крају мјесеца.

Миодраг Лончаревић, директор ТОРС каже да су уложили много труда како би привукли госте у Српску и да није задовољан са подацима о наплати боравишних такси.

– На основу уплата боравишне таксе по објектима који се баве услугама пружања смјештаја у 2021. од укупно 64 општине и града наплата боравишне таксе је забиљежена у 51 општини на подручју Српске. У 13 општина нема смјештајних капацитета, и самим тим није ни било прихода – појаснио је Лончаревић.

ТОРС је у 2021. реализовао промотивне активности на домаћем и страном тржишту највише базирајући се на регион Србија, Црна Гора, Хрватска, Словенија.

/Независне/