УЛИЧНИ ПРОДАВЦИ ЦВИЈЕЋА НЕЋЕ БИТИ ПРЕДМЕТ КОНТРОЛЕ ГРАДСКЕ ИНСПЕКЦИЈЕ

387

Инструкција републичких инспекцијских органа да се на подручју Републике Српске 6, 7. и 8. марта санкционишу нерегистровани продавци цвијећа и цвијетних аранжмана, односно улични продавци, која је изазвала бројне негативне реакције наших суграђана, била је тема састанка градоначелника Љубише Ћосића са представницима градског Одјељења за инспекцијске послове.

„Иако је ово резултат поступања Републичке управе за инспекцијске послове, на захтјев удружења регистрованих продаваца цвијећа које се обратило и ресорном министарству, нећемо да бјежимо од одговорности и због тога смо јутрос разговарали о начину на који можемо превазићи овај проблем.Нико из ове Градске управе не жели да прогања људе који зарађују хљеб продајом цвијећа на улици, али је исто тако потребно заштитити људе који су регистровани за бављење том дјелатношћу и за то плаћају порез“, навео је градоначелник Ћосић.

Ћосић је рекао да је на састанку констатовано да постоји правни вакуум који се односи на нерегистроване уличне продавце цвијећа и осталих производа, те да је одмах јутрос потписао наредбу која се односи на евидентирање свих нерегистрованих продаваца цвијећа.

„Та наредба неће за њих створити никакве финансијске обавезе и служиће као основ за стварање евиденције и њихово некажњавање у периоду 6, 7. и 8. марта, како бисмо на тај начин ријешили ово питање за ову годину. Свјесни смо грешке и желимо то да ријешимо. И међу нама у Градској управи има оних који знају како је јести хљеб зарађан мукотрпним радом продаваца“, истакао је Ћосић.

Градоначелник је најавио да ће ресорном министарству бити поднесен захтјев за доношење подзаконског акта који ће у наредним годинама регулисати уличну продају цвијећа и свих осталих производа од стране оних који немају регистровану дјелатност, начин њихове контроле и плаћања одговарајућих накнада.

„Ово је потребно ријешити на републичком нивоу, будући да се у празничне дане свака локална заједница у Републици Српској суочава са питањем уличне продаје различитих производа“, нагласио је Ћосић.