УПЛАЋЕНО 50.000 КМ ЗА ОБНОВУ РЕЗИДЕНЦИЈЕ КАРАЂОРЂЕВИЋА У ХАН ПИЈЕСКУ

217

Градска управа Источно Сарајево данас је уплатила 50.000 КМ као подршку обнови резиденције Карађорђевића у Хан Пијеску, како је договорено прошле године током посјете принца Филип Карађорђевић и његове супруге принцезе Данице.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да је то скроман допринос којим се жели показати да град Источно Сарајево цијени оно што су Карађорђевићи урадили за народ на овом подручју, ослобађајући га од окупатора.

„Српски народ са ових простора не смије да заборави да су 6. новембра 1918. године у Сарајево умарширале трупе војводе Степе Степановића под врховном командом Карађорђевића и да смо од тог датума, који симболизује нашу слободу, створили оквир државе коју су доминантно изградили Срби“, рекао је Ћосић.

Градоначелник Источног Сарајева је подсјетио да је фебруара прошле године, заједно са принцом Филипом и принцезом Даницом, боравио у Хан Пијеску, гдје је домаћин био начелник општине Слободан Ђурић.

„Заједно смо обишли вилу Карађорђевића коју је 1920-их година градио краљ Александар Први Карађорђевић и који је ту са својом породицом често боравио, али и доносио важне одлуке, те примао бројне државнике, међу којима је био Кемал Ататурк, творац модерне, секуларне Турске“, навео је Ћосић.

Тада је договорена подршка обнови резиденције, која је готово минорна у односу на значај очувања овог објекта, који својим постојањем свједочи о богатој историји и снази коју је српски народ, на челу са својим владарима, некада имао.

„Као што ћемо, окупљени као људи и институције, обновити ову вилу, која је изгорјела у пожару 2005. године, сигуран сам да ћемо на исти начин, вођени заједничком идејом, обновити и некадашњу снагу нашег народа и државе“, додао је Ћосић.

/Срна/