УСКОРО БРАТИМЉЕЊЕ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА И НИША

397

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман са сарадницима угостио је данас делегацију  Удружења пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије и Градске општине Црвени крст из Ниша са којом је разговарао о будућој сарадњи два града и два братска народа. На састанку је било ријечи и о предстојећем потписивању споразума о братимљењу Источног Сарајева и Ниша.

Короман је изразио задовољство данашњом посјетом, нагласивши да се Нишлије и грађани југа Србије са посебним сензибилитетом и емоцијом односе према грађанима Источног Сарајева и Републике Српске, у шта се и сам увјерио приликом посјете том граду.

Он је истакао да су сарајевски Срби два пута страдали током Одбрамбено-отаџбинског рата, први пут, почетком деведесетих, када су почели да се боре за слободу, бранећи своје породице и живот, а други пут, када су, након потписивања Дејтонског мировног споразума, морали да напусте своја вјековна огњишта.

„Страдању Срба на подручју сарајевско-романијске регије свједочи гробље Мали Зејтинлик на Сокоцу, које за грађане Источног Сарајева представља свето мјесто, на којем је сахрањено 969 бораца и цивила овог краја. На том подручју требало би да буде изграђена спомен-капела у којој би се нашле фотографије са именима свих страдалих, као и документа која свједоче трагичним, ратним догађајима“, нагласио је Короман, додајући да је за српски народ најважније да сачува истину и јединство.

Делегација из Ниша захвалила је на топлој добродошлици, рекавши да се у Источом Сарајеву осјећају као код куће, те изразила наду да ће сарадња два града бити проширена на области образовања, спорта  и културе.

Гости из Ниша и представници Скупштине града Источно Сарајево, прије састанка у Градској управи, положили су вијенце на спомен-бисту доктору Миодрагу Лазићу у Парку великана у Источном Новом Сарајеву.

Делегација из Ниша борави у општини Источна Илиџа, поводом манифестације “4. август – да се не заборави”, гдје ће вечерас присуствовати завршном дијелу програма и концерту на којем ће наступити КУД Абрашевић из Ниша. Током боравка у Источном Сарајеву, нишка делегација посјетиће општине Трново и Пале, као и  Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу.