У ЗАСТАВИ ИСКАЗАНО ЈЕДИНСТВО НАРОДА

268

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је Срни да је веома битно да се обиљежава Дан српског јединства, слободе и националне заставе на достојанствен, лијеп начин и да се укаже да је кроз заставу и формирано српско јединство.

„На застави Републике Српске само недостаје грб Немањића. Ми бисмо га ставили, али у овој земљи /БиХ/ каква јесте, грб Немањића се сматра увредљивим за неке друге народе. Иако, под тим Немањићима је живио народ из којег су настали други. То је јединство исказано у нашој застави, јединство исказано кроз припадност нашег народа једној вјери, једној религији. Није религија та која треба да нас раздвоји и предодреди“, указао је Ћосић.

Он је навео да су Срби православи народ који највећим дијелом припада Републици Српској и Србији.

„Међутим, и други народи на овом подручју немају никакав проблем да стану под нашу заставу, јер ми толико имамо годинама уназад искуства и широк смо народ да можемо да прихватимо све под нашом заставом“, рекао је Ћосић.

Ћосић је додао да се овај празник од недавно слави, али дефинитивно повезује српско јединство, српску заставу, а прије свега, српски народ.

„Повезује један народ у Републици Српској, Србији, Црној Гори и свим српским земљама“, рекао је Ћосић.

Он је додао да је планирано да се Дан српског јединства, слободе и националне заставе обиљежи на више различитих локалитета у Источном Сарајеву.

„Биће обиљежен на Сокоцу, а ми годинама, недалеко од Источног Новог Сарајева, на једној висинској квоти истичемо заставу Републике Српске заједно са домицилним становништвом, са суграђанима, на тај начин обиљежавамо тај дан“, додао је Ћосић.

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да Дан српског јединства, слободе и националне заставе заједнички празнују 15. септембра. На овај дан је 1918. године почео пробој Солунског фронта.

/Срна/