У ИСТОЧНО САРАЈЕВО СТИЖЕ ОКО 1.000 БИЦИКЛИСТА ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА

423

За учешће на Свјетском првенству у бициклизму за аматере, које ће од 5. до 10. октобра бити одржано у Источном Сарајеву, до сада је пријављено око 1.000 бициклиста са четири континента, а према прелиминарним списковима пријава, доћи ће такмичари из педесетак земаља свијета.

Према оцјени комесара Међународног бициклистичког савеза /УЦИ/, као и импресијама такмичара који су учествовали на квалификационој трци у августу, све четири стазе су врло захтјевне, а нарочито медиофондо и гранфондо који завршавају на Јахорини, саопштено је из Асоцијације за спорт.

У саопштењу се истиче да би број учесника био и већи, али такмичари из Азије и Аустралије, нажалост, готово сигурно неће моћи да учествују због ковид протокола и ограничења путовања која су на снази у њиховим земљама.

Првенство је прилагођено ширем кругу бициклиста, па су током квалификационих надметања сви могли да изаберу за коју дисциплину ће да јуре норму.

На врхунцу сезоне Свјетском првенству заказане су четири дисциплине – индивидуални хронометар, тимски хронометар, медиофондо и гранфонддо трка.

Први на распореду је индивидуални хрономометар који ће бити одржан на истој стази као у квалификацијама на Палама, а стартоваће у сриједу, 6. октобра, у 13.00 часова.

За ову дисциплину до сада је пријављено више од 200 такмичара који ће се борити против штоперице на стази дугој 19,2 километра.

Дан касније је најопуштенија трка првенства – тимски хронометар. Четворица бициклиста из исте земље имаће прилику да саставе штафету, а вријеме ће им се рачунати збирно.

“Треба нагласити да из једне земље може бити више тимова. Ово интересантно такмичење сигурно ће привући доста пажње у Источном Новом Сарајеву, посебно што је старт у четвртак, 7. октобра у 17.00 часова”, наведено је у саопштењу.

Потом слиједи дан одмора и припрема за двије најважније трке.

Медиофондо је на програму у суботу, 9. октобра, а иако је старт у Источном Новом Сарајеву, а циљ на Јахорини ипак је нешто лакши од гранфонда и намијењен је нешто искуснијим бициклистима који ће морати да превезу 100 километара.

Посљедњег дана првенства у недјељу, 10. октобра, је велико Финале – гранфондо трка која ће окупити највећи број такмичара.

Стаза је иста као на квалификационој трци, али је додатним кругом продужена са 100 на 135 километара уз алтитуду од 1.060 метара.

Трка ће стартовати у Спасовданској улици у 10.00 часова, а очекује се да најбољи на циљ дођу нешто прије 13.00 часова.