У ПОНЕДЈЕЉАК СВЕЧАНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО

453

Град Источно Сарајево ове године обиљежава 30 година од свог формалног настанка, односно, од званичног доношења Статутарне одлуке о организацији Српског града Сарајева, 13. марта 1993. године.

Тим поводом, у понедјељак, 13. марта 2023. године, заказана је Свечана сједница Скупштине града Источно Сарајево,  која ће бити одржана у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, са почетком у 18.00 часова.

На свечаној сједници, биће усвојена Резолуција о правцима даљег развоја града Источно Сарајево, у којој ће бити посебно истакнуто све што овај град баштини кроз традицију и историју, а биће додијељена и посебна признања и захвалнице.

Признање за допринос развоју Источног Сарајева – Грб града биће додијељено предсједницима Републике Српске и Србије, Милораду Додику и Александру Вучићу,  Владама Републике Српске и Србије, те Митрополији дабробосанској Српске православне цркве, за предан рад на очувању духовности и саборности православног српског народа Сарајевско-романијске регије.

Посебна признања биће уручена општинским борачким организацијама, а захвалнице скупштинама шест градских општина и одборницима првог сазива Скупштине Српског града Сарајева.

На свечану сједницу, заказану поводом обиљежавања 30 година од доношења Статутарне одлуке о организацији Српског града Сарајева, позвани су представници највишег руководства Републике Србије, представници власти Републике Српске и српски представници у институцијама БиХ, народни посланици из Источног Сарајева, начелници општина, а сједници ће присуствовати и одборници свих шест скупштина градских општина.

Град Источно Сарајево представља симбол страдања, али и уздизања српског народа са подручја предратног Сарајева и Сарајевско-романијске регије и као такав има стратешки значај за Републику Српску и српски народ у БиХ.

За слободу коју данас као српски народ уживамо у Републици Српској и Источном Сарајеву, поднесена је огромна жртва на подручју Сарајевско-романијске регије, оличена у 4.211 положених живота бораца и 2.967 погинулих цивила током Одбрамбено-отаџбинског рата, те егзодусу више од 120.000 Срба након потписивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ у Дејтону 1995. године.

Упркос свему томе, град Источно Сарајево је сада, 30 година од настанка, сигуран дом за својих око 65.000 становника, међу којима је и велики број од укупно 157.143 Срба, колико је према попису становништва из 1991. године живјело у тадашњем граду Сарајеву.

Данас представљамо модерну локалну заједницу и једини град у Републици Српској који се састоји од више општина.

Један смо од ријетких градова са позитивним миграционим салдом, а одликује нас велики проценат младог становништва, као и младих брачних парова који су одлучили да свој живот организују у Источном Сарајеву. Такође, константно се развијамо у области културе, умјетности и спорта, али и урбанистичком и привредном смислу.