У ЧЕТИРИ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ПЛАНИРАН УПИС 628 УЧЕНИКА

354

На подручју града Источно Сарајево у школској 2022/2023. години у први разред у четири средње школе планиран је упис 628 ученика.

Самостални стручни сарадник за односе са јавношћу у Градској управи Источно Сарајево Александра Берјан изјавила је Срни да би у Средњошколском центру „Василије Острошки“ на Сокоцу требало да буде примљено 120 ученика.

У соколачкој Гимназији – општи смјер планиран је пријем 24 ученика у централној школи, као и 24 ђака у подручној школи на Хан Пијеску.

На рачунарско-информатичком смјеру у овој школи планиран је упис 24 ученика, колико и на смјеровима шумарског техничара и економског техничара.

У Средњошколском центру „Пале“ планиран је упис 168 ученика, што је нешто мање него прошле године.

У паљанској Гимназији, на општем смјеру, планирано је формирање једног одјељења првог разреда, односно, упис 24 ученика, а исто толико ученика /по 24/ требало би да буде уписано на друштвено-језичком и рачунарско-информатичком смјеру, те на смјеровима кулинарског техничара, архитектонског и туристичког техничара.

Кад је ријеч о трогодишњим занимањима, Берјанова истиче да је на смјеровима за конобара и кувара планиран упис по 12 ученика.

Она је додала да је у Средњошколском центру „Источна Илиџа“ предвиђен упис 172 ученика првог разреда, што је нешто мање него прошле године.

„На општем смјеру гимназије, рачунарско-информатичком и друштвено-језичком смјеру планиран је упис по 20 ученика, дакле, по једно одјељење првог разреда. На смјеровима економски техничар, царински техничар, фармацеутски и медицински техничар планиран је упис по 24 ученика. У Музичкој школи планиран је упис 10 ученика на смјеру музички сарадник-теоретичар и шест ученика на смјеру музички извођач“, навела је Берјанова.

У Средњој школи „28. јуни“ у Источном Новом Сарајеву, према плану, требало би да буде уписано 168 ученика, и то на смјеру туристички техничар 24 ученика, те исто толико кувара, техничара информационих технологија, као и техничара рачунарства и програмирања.

„По 24 ученика првог разреда требало би да буде уписано и на смјеровима техничар друмског саобраћаја и машински техничар за компјутерско конструисање. На трогодишњем смјеру ауто-електричар у овој школској години планиран је упис 12 ученика, колико и на смјеру електричар-електроинсталатер“, истакла је Берјанова.

/Срна/