ФОТОГРАФИЈА – УМЈЕТНОСТ КОЈОМ СЕ ЗАУСТАВЉА ВРИЈЕМЕ И СТВАРАЈУ УСПОМЕНЕ

1518

Експанзијом и развојем нових технологија, фотографија, нарочито умјетничка фотографија,  умногоме се мијења у односу на некадашња времена. Међутим, да је фотографија грана умјетности која нам омогућава да зауставимо животне тренутке и сачувамо их од заборава, али и која предстaвља свједочанство неког времена, доказује наша млада суграђанка, Анастасија Лаловић,  студент прве године Технолошког факултета у Бањој Луци, на смјеру Графичко инжењерство.

Љубав према фотографији открила је још као дјевојчица, када је користила сваку прилику да узме телефон од родитеља и направи „хиљаде“ фотографија и видео снимака.

„Како су пролазиле године и како се технологија развијала, а камере на мобилним телефонима, апликације за уређивање и обрађивање постајале све квалитетније, тако је расла и моја жеља да се озбиљно бавим фотографијом“, присјећа се Анастасија и додаје да је професионални апарат добила годинама касније, те да то није било пресудно за наставак њеног рада.

Анастасија је одличан студент, а додатно се, уз фотографију, бави снимањем и монтирањем видео снимака. „Надам се да ће ми факултет који сам уписала помоћи да своје знање у разним програмима проширим и да научим нешто ново и корисно“, истиче Анастасија.

За све што је до сада о овој умјетности научила, заслужан је интернет, а много је о свему истраживала и читала. Тврди да је само потребна јака воља и одлучност да би човјек могао да  развија своје способности у некој области. На развој њеног хобија, како каже, није нико посебно утицао, јер је од малена вољела да биљежи срећне тренутке у животу.

Анастасија до сада није оргaнизовала изложбе, јер јој се, како додаје, још увијек није указала прилика. „Надам се да ће се  у будућности стећи услови за то, иако бих тренутно предност дала студирању и факултету“, кроз смијех додаје Анастасија, не искључујући могућност да у скорије вријеме свој таленат представи широј јавности.

Највише ужива у фотографисању портрета, јер сматра да је свака особа лијепа на свој начин, а да та љепота, у комбинацији боја и свјетлости,  представља идеалну фотографију. Воли да фотографише и спонтане ситуације, јер су, како наводи, људи тада најопуштенији, самим тим и најљепши, те јој одатле највише инспирације и долази.

Према њеним ријечима, фотографија је данас толико развијена да се од тог посла може пристојно зарађивати, али су, нажалост, људи постали опсједнути фотографијама на друштвеним мрежама које показују много тога што нема везе са умјетношћу.

„На друштвеним мрежама изгубила се чар умјетности, јер је данас најбитније да се сваки моменат забиљежи и објави на Инстаграму. Много тога је представљено другачије него што јесте у стварном животу, људи су постали опсједнути виртуелним свијетом и заборављају да уживају у тренуцима“, каже Анастасија.

Анастасија додаје да су у данашњем времену људи заборавили да буду истински срећни, те да срећу лажирају на друштвеним мрежама.

„Лоша употреба фотографије на друштвеним мрежама, ипак, за мене не умањује значај фотографије као умјетности“, наглашава Анастасија.

/Град Источно Сарајево/