ЈАЧАЊЕ САРАДЊЕ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА И ВИШЕГРАДА У ОБЛАСТИ ОБРАЗОВАЊА И ТУРИЗМА

551

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић разговарао је данас са ректором Универзитета Источно Сарајево Миланом Кулићем и градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем о унапређењу сарадње у области образовања и туризма.

Ђуревић је након састанка рекао новинарима да 80 младих људи из Вишеграда студира на неком од факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

„Желим да позовем младе са ових простора да студирају на овом Универзитету и остају на свом подручју. Са градоначелником Ћосићем смо разговарали о неколико видова сарадње, а највише из области туризма која ће у наредном периоду бити интензивнија“, рекао је Ђуревић.

Ректор Универзитета Источног Сарајева Милан Кулић истакао је да је ових дана кренула кампања за упис нове генерације на овај Универзитет, те да се очекује велики број уписаних студената с обзиром да овај универзитет има потписану сарадњу са неколико универзитета у свијету.

„Имамо одличну сарадњу са Универзитетима у свијету, а ово је једини Универзитет у БиХ који је потписао сарадњу о издавању двојних диплома са Кином“, нагласио је Кулић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да овај град и Вишеград веже добра сарадња још из времена када је заједно са начелником Вишеграда у Савезу градова и општина донесен низ веома добрих одлука о напретку не само ова два града него и других локалних заједница у Републици Српској.

„Ово је прилика да ојачамо сарадњу и наставимо оно што смо заједно започели и реализујемо нове активности. Промовишемо сарадњу у области образовања и да покажемо колико нам је значајно да Универзитет похађају наша дјеца из ових дијелова Републике Српске“, истакао је Ћосић.

Према његовим ријечима, Источно Сарајево има озбиљну туристичку понуду и оно што нуди Вишеград може бити комплементарно туристичкој понуди Источног Сарајева.

Састанку је присуствовао и посланик у Народној скупштини Перо Петровић.

/Срна/