ЋОСИЋ: БОРЦИ ВРС ЗАСЛУЖУЈУ ДА ИМАЈУ СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ ИЗА КОЈЕГ ЋЕ СТАТИ ЦИЈЕЛА РЕПУБЛИКА

346

Град Источно Сарајево је спреман да пружи свој максималан допринос у рјешавању питања централног спомен-обиљежја, јер погинули борци Војске Републике Српске заслужују да имају спомен-обиљежје иза којег ће стати цијела Република и гдје ће им заслужену почаст одавати садашње и будуће генерације становника Републике Српске који, због њихове жртве, могу да живе у слободи, рекао је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

„Будући да се у јавности Републике Српске повела расправа о изградњи централног спомен- обиљежја посвећеног погинулим борцима Војске Републике Српске, желимо да овим путем изнесемо свој став као представници и становници Источног Сарајева, града у којем је настала Република Српска, града са чијег је подручја током Одбрамбено-отаџбинског рата погинуло 4.211 бораца Војске Републике Српске и 2.967 цивила, града који је херојском борбом успио да одбије чак 35 непријателских офанзива од 1992. до краја 1995. године“, рекао је Ћосић.

Сматра да изградња централног спомен-обиљежја посвећеног свим погинулим борцима Војске Републике Српске не смије да буде питање којим се бави мала група људи, него да је тој теми потребно приступити свеобухватније.

„Уколико Град Бањалука жели да изгради спомен-обилежје погинулим борцима са свог подручја, у договору са локалним борачким организацијама, ми то апсолутно подржавамо, али изградњи спомен-обиљежја које ће имати републички карактер мора се приступити на другачији начин“, каже Ћосић.

Наводи да су се припадници Војске Републике Српске су борили и гинули у свим дијеловима Републике Српске и због тога је изградња централног спомен-обиљежја важно питање о којем треба да одлучи шири круг и људи и институција.

„Ту, прије свега, мислимо на све локалне заједнице, борачке организације, људе из струке уз обавезну деполитизацију ове теме и без присуства јавности. Одлука о томе треба да буде заједничка и резултат договора свих страна, како по реализацији ове идеје и пројекта не бисмо дошли у ситуацију незадовољства са било које стране“, поручио је Ћосић.

/РТРС/