ЋОСИЋ-БЈЕЛИЦА: ДОГОВОРИ О ТРЕЋОЈ ТРАЦИ ПРЕКО РОМАНИЈЕ И ДРУГИМ ВАЖНИМ ПРОЈЕКТИМА

364

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић посјетио је Соколац гдје је са начелником те општине Милованом Бјелицом разговарао о више пројеката битних за општину и за град, међу којима је изградња такозване „треће траке пута преко Романије“.

Бјелица је рекао да је договорено да ће идуће седмице у Бањалуци представници града и општине Соколац заједнички наступити у предузећу „Путеви Републике Српске“ у вези са договором који се односи на пројектовање и термин плана почетка изградње пројекта такозване „треће траке преко Романије“.

„Саобраћајнице су кључ повезивања грађана Источног Сарајева и овог дијела Републике Српске. Треба рехабилитовати саобраћајницу која повезује Соколац са општином Пале, кључна је за комуникацију грађана овог дијела грађана Источног Сарајева и Сокоца са осталим општинама“, нагласио је Ћосић.

Он је истакао да је то први кључни пројекат чија се реализација очекује идуће године под условом да буде договорен завршетак пројектовања ове године.

Бјелица је рекао новинарима да ће град Источно Сарајево учествовати у куповини Аутобуске станице на Сокоцу, у реконструкцији и рехабилитацији главне Улице цара Лазара, што је планирано да почне у овој години.

Он је истакао да је веома битно да град подржи пројекат изградње Градске куће на Сокоцу која је веома битна за смјештај одређених општинских установа.

Бјелица је рекао да је општина благовремено урадила Стратегију развоја општине Соколац и Стратегију развоја туризма, које се уклапају у Стратегију развоја града Источно Сарајево.

Он је нагласио да је сада приоритет општине Соколац изградња соларне електране од 110 мегавата, за шта су са свих нивоа власти добили одређене сагласности, те стигли на пола пута кад је ријеч о ативностима у овом пројекту.

Бјелица је најавио и скоро покретање активности на изградњи ресорт одмаралишта на Романији, за шта очекују подршку и Владе Републике Српске у рјешавању почетне инфраструктуре у Етно-насељу „Соколов-град“. Он је нагласио да је за Соколац веома битан туризам.

Бјелица је подсјетио да град Источно Сарајево помаже општину Соколац у границама својих могућности – финансира и опрема Ватрогасну бригаду, обезбјеђује материјалне трошкове за средњу школу на Сокоцу, брине о одржавању Војничког спомен-гробља Мали Зејтинлик, финансира инспекцијске службе у оквиру градске инспекције, те подржава пројектима спортске клубове и невладине организације, подржава појединце и студенте.

Бјелица је изразио задовољство што су, осим редовних састанака са градоначелником, данас на Сокоцу разговарали представници комплетних управа града и општине.

Ћосић је рекао новинарима да је данас постигнут договор након којег ће много боље функционисати ове двије управе, иако је и до сада то било на веома високом нивоу.

Он је нагласио да је општина Соколац веома значајна за град Источно Сарајево, јер је површина ове општине око 700 километара квадратних, а површина града Источно Сарајево 1.420.

Једна од тема разговора била је и раније договорена куповина Аутобуске станице и локалитета за будући ватрогасни дом на Сокоцу, чији завршетак се очекује почетком 2025. године, чиме ће, како каже Ћосић, бити ослобођена локација за дио будуће слободне зоне.

Он је најавио и изградњу једне економске зоне на два локалитета, од којих ће један бити на Сокоцу.

„Трудићемо се да заједно са руководством Републике Српске постигнемо договор да око 200.000 метара квадратних предузећа Нова Романија добије карактеристике пословне зоне, по принципу јавног- приватног партнерства или по принципу сарадње са Владом Српске“, истакао је Ћосић.

Он је најавио и скору посјету Центру за производњу безвирусног сјеменског кромпира на Мајданима код Сокоца, који је у надлежности Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, након које би биле сагледане могућности оживљавања овог центра.

Ћосић је рекао да ће дати пуну подршку томе да руководство Србије посјети град Источно Сарајево, општину Соколац, при чему ће бити разговарано о подршци Владе те земље завршетку битних пројеката, прије свега изградњи Градске куће и унапређењу у области културе памћења.

/Срна/