ЋОСИЋ: ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ НЕ ПРОМОВИШУ ДОВОЉНО РЕСУРСЕ

265

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић оцијенио је током Трећег инвестиционог форума „Инвест Српска“ у Теслићу да алати и механизми промоције ресурса нису довољно искориштени у локалним заједницама.

„Алат који се зове Савјет локалних привредника није довољно искориштен“, изјавио је Ћосић, на панелу „Локалне заједнице – право мјесто за улагања“ у оквиру Инвестиционог форума „Инвест Српска“.

Он је рекао да се Савјет локалних привредника мора чешће састајати како би се реализовали задати циљеви и да међусобно удруживање 64 локалне заједнице у Српској нема алтернативу с обзиром на изазове са којима се понаособ сусрећу.

„Удруживање локалних заједница у Српској је пожељно, а то омогућава и Закон о локалној самоуправи“, навео је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, истичући да је међусобна конкуренција локалних заједница пожељна али да удруживање нема алтернативу ако се жели бити тржишно атрактиван инвеститорима.

Према његовим ријечима, свака локална заједница има своје компаративне предности које ће на крају превагнути код инвеститора који за покретање свог пословања најчешће очекује и одређене погодности, како од те локалне заједнице, тако и од републичких институција.

Он је као једну од погодности за инвеститоре издвојио стварање слободних зона.

Трећи инвестициони форум „Инвест Српска“ под слоганом „Наша визија = Српска“ организује Инвестиционо-развојна банка уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Након овог, биће одржан четврти панел под називом „Компаративне предности домаћег извоза“.

/Срна/