ЋОСИЋ НА ОБИЉЕЖАВАЊУ 32 ГОДИНЕ ОД СТРАДАЊА 45 СРПСКИХ БОРАЦА У ЖЕПИ

261

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић присуствовао је данас парастосу погинулим борцима Војске Републике Српске у Жепи код Хан Пијеска, гдје су обиљежене 32 године од страдања 45 српских бораца, мучки убијених у кланцу у засједи коју су им, упркос претходном договору, поставили припадници муслиманских снага.

Ћосић је рекао да је рат највеће зло и да људи у њему страдају, али да и у таквом хаосу морају постојати нека правила којих би сви требало да се придржавају. Нажалост, истакао је, у овом случају то није било тако.

Градоначелник је подсјетио да су, иако је био постигнут договор да српски војници мирно прођу, муслиманске снаге тај договор прекршиле и мучки с леђа, из засједе, напале и побиле наше војнике.

„Заробили су 12 људи, затворили их у оближњу шталу и живе запалили. Нељудски, кукавички, несхватљиво. Не поновило се. Нека им је лака земља која их покрива и вјечни мир на неком бољем мјесту, на којем они који су их побили никада неће бити, нити ће имати мира“, навео је Ћосић.

Вијенце и цвијеће на Спомен-обиљежје „Жепа“ положили су чланови породица погинулих бораца, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, делегације Народне скупштине Српске, Борачке организације Републике Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Полицијске управе Источно Сарајево, те делегације општина и општинских борачких организација Пале, Источни Стари Град, Хан Пијесак, Рогатица и Соколац, као и делегације организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Претходно је служен помен и положени су вијенци на обновљеном и данас освештаном споменику тројици српских бораца погинулих 6. јуна 1992. године, приликом извлачења рањених и погинулих сабораца.

Фото: општина Пале