ЋОСИЋ НА ОБИЉЕЖАВАЊУ 79 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА У СТАРОМ БРОДУ

587

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић присуствовао је данас обиљежавању 79 година од стравичног злочина над Србима у Старом Броду и Милошевићима, гдје су прије 79 година усташе Јуре Францетића извршиле покољ над више од 6.000 српских цивила.

Помен жртвама служило је свештенство Српске православне цркве, након чега су положени вијенци у Спомен-музеју. У знак сјећања на страдале жртаве, у ријеку Дрину бачене су руже.

Осим министра за рад и борачко инвалидску заштиту Републике Српске Душка Милуновића, обиљежавању 79 година од злочина над Србима у Старом Броду и Милошевићима присуствовали су изассланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Бошко Томић, ппредсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, начелници општина Вишеград Младен Ђуревић, Рогатица Милорад Јагодић, Соколац Милован Бјелица, Ново Горажде Мила Петковић, Пале Бошко Југовић.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима догодио се у прољеће 1942. године, углавном на обали ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, на подручју општине Вишеград.

Усташе су у том покољу убиле више од 6.000 ненаоружаних Срба. Најмасовније убијање људи извршено је 22. марта 1942. године, али су убијања трајала до почетка маја те године.
Усташе су убијале недужне цивиле, мучиле их силовале жене и бацале их у воду. Појединци су, да би се спасили од клања, сами скакали у ријеку Дрину и тако окончали живот.

Фото: Срна