ЋОСИЋ: ПОСЈЕТА ПАТРИЈАРХА ДОГАЂАЈ ГОДИНЕ У ГРАДУ

558

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, изјавио је Срни, да предстојећа посјета Његове светости патријарха српског Порфирија, представља догађај године у граду, те да ће том приликом замолити његову светост, да својим ауторитетом подржи завршетак изградње саборног храма на Палама и почетак изградње саборног храма у Источном Новом Сарајеву.

Он је додао да ће са патријархом Порфиријем, разговарати о бројним темама које би требало да опредијеле развој Источног Сарајева.

Ћосић је подсјетио да ће патријарх српски Порфирије у суботу и недјељу, 16. и 17. октобра, посјетити Митрополију дабробосанску, поводом 50 година монашке и 30 година епископске службе Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома.

Према Ћосићевим ријечима, утицај патријарха Порфирија је огроман и свако његово залагање за једно подручје, сигурно може да донесе само добро.

„Знамо да је патријарх уважен и код предсједника Србије Александра Вучића и у том дијелу ћемо се заложити да покушамо да подршка Србије Републици Српској, а тиме и Источном Сарајеву, буде још већа и снажнија кроз њихово присуство, али и улагање у привредни сектор овог подручја“, истакао је Ћосић.

Ћосић је изразио наду да ће грађани Источног Сарајева, али и регије, дочекати патријарха и исказати му част и поштовање, јер је Његова светост досадашњим дјеловањем показао да то заслужује.

„Желимо да упознамо патријарха о томе да је Источно Сарајево мјесто које окупља све Србе из овог дијела Републике Српске, да је то универзитетски, привредни, културни, спортски центар. Наша молба према патријарху ће бити да не заборави вјерујући народ овог краја, јер су Срби из Сарајева, сада Источног Сарајева, највише пропатили посљедњих година, због чега заслужујемо и посебну пажњу“, рекао је Ћосић.

Градоначелник Ћосић је истакао да је Митрополија дабробосанска веома значајна и заузима посебно мјесто у окупљању Срба, како из Источног Сарајева, тако и цијелог подручја на којем дјелује.

„Драго нам је и да митрополит Хризостом обиљежава овај јубилеј, који ће му увеличати посјета патријарха Порфирија“, рекао је Ћосић.

Он је напоменуо да је ово континуитет посјета српских патријарха граду Источно Сарајево.

„Блаженопочивши патријарх Иринеј је два пута долазио у Источно Сарајево, те је био на отварању обданишта `Патријарх Павле`, а посјетио је и градску управу. Такође, и блаженопочивши патријарх Павле је посјећивао општине у саставу града Источно Сарајево“, каже Ћосић.

У суботу, 16. октобра, у 16.45 часова, предвиђен је дочек српског патријарха у Храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.

Према Ћосићевим ријечима, у суботу ће бити уприличен пријем у Митрополији, а потом је предвиђена вечера у Источном Сарајеву, гдје ће имати прилику да упознају патријарха Порфирија о значају и функционисању града.

Ћосић је навео да ће у недјељу, 17. октобра, у 8.30 часова бити служено јутрење са Светом архијерејском литругијом у Храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.

Он је додао да је у недјељу у 15.00 часова предвиђен састанак са патријархом српским у Градској управи, којем ће присуствовати и начелници градских општина.

Ћосић додаје да је након сусрета у Градској управи, предвиђена шетња до Трга Републике Србије, потом до Парка великана, а патријарх ће посјету Источном Сарајеву завршити посјетом цркви која се гради на Јахорини.