ЋОСИЋ: ПРАТИТИ ГЛОБАЛНЕ ПРОЦЕСЕ И ИЗВУЋИ МАКСИМУМ ИЗ ОНОГ ЧИМЕ РАСПОЛАЖЕМО

159

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић учествовао је, другог дана „Јахорина економског форума“, на панелу о утицају глобалних промјена на економије региона, на којем се, како је навео, могло чути много занимљивих и корисних информација.

Ћосић је рекао да у данашњем свијету, који је одавно једно велико тржиште, немогуће посматрати домаћу економију као издвојен систем и тако планирати своје економске политике.

„Због тога је битно пратити и разумјети глобалне процесе, како бисмо могли што боље да се прилагодимо и извучемо максимум из онога чиме располажемо“, рекао је Ћосић.

Он је истакао да морамо размишљати о новим утицајима, којих раније није било, попут све бржег развоја алата вјештачке интелигенције чија примјена, уколико не будемо опрезни, може бити мач са двије оштрице.

„С једне стране, имамо потребу за подизањем ефикасности наших економија, а са друге обавезу очувања радних мјеста како не бисмо дошли у ситуацију да трпи оно што је наш најважнији ресурс, а то су људи. Ту су, наравно, и миграције као нешто што све више утиче на економију, прије свега, земаља Европе, као и озбиљни оружани сукоби у Украјини и на Блиском Истоку који итекако утичу на глобалну економску слику – од производње, преко ланца снабдијевања до потрошача“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је изразио задовољство учешћем на оваквом скупу који окупља велики број стручњака из различитих области које се директно или индиректно тичу економског развоја, како глобалног, тако и локалног.