ЋОСИЋ РАЗГОВАРАО СА САНДРИН ФРИШИЈА О УЧЕШЋУ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА У „МИСИЈИ ГРАДОВА“

413

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић угостио је данас у свом кабинету представницу  Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за БиХ и Црну Гору Сандрин Фришија.

Ћосић и Фришија су разговарали о бројним пројектима на којима Градска управа ради самостално и у сарадњи са партнерима, као и о учешћу Источног Сарајева у пројекту Европске уније „Мисија градова“ – 100 климатски неутралних градова до 2030. године.

Ћосић је у том контексту апострофирао питање јавног превоза у Источном Сарајеву, те истакао значај улагања у набавку електричних аутобуса којима би се унаприједио систем превоза путника.

„План је да уз подршку Владе Републике Српске организујемо и унаприједимо јавни превоз, а набавком електричних аутобуса Источно Сарајево би постало урбано повезан град“, истакао је Ћосић и додао да реализација овог пројекта довела до тога да више људи користи градски превоз, што би допринијело смањењу загађености ваздуха.

Према његовим ријечима, неопходно је обезбиједити електричне аутобусе који би саобраћали у урбаним дијеловима града, односно општина, те повезали урбане са руралним дијеловима Источног Сарајева, као и аутобуска стајалишта и пуњаче за ове аутобусе.

Градоначелник Ћосић је током састанка говорио и о збрињавању комуналног отпада на подручју Источног Сарајева, наводећи да би спалионице смећа, које је недавно посјетио у Прагу и Москви, представљале добар начин рјешавања овог питања.

„У Прагу и Бечу се спалионице смећа налазе у центру града и одговарају свим еколошким стандардима, док су руске спалионице смећа базиране на ракетним технологијама и не производе неугодан мирис“, навео је Ћосић.

Ћосић је гошћу информисао и о недавно успјешно окончаном поступку проглашењу Парка природе „Требевић“, као и пројекту изградње бициклистичке стазе Сарајево – Пале, који се реализује у сарадњи са Делегацијом ЕУ у БиХ.

Ћосић је Фришији захвалио на жељи да помогне Источном Сарајеву, оцијенивши да је сарадња са Европском инвестиционом банком добра прилика за даљи развој свих шест градских општина, а самим тим и комлетног града Источно Сарајево.