ЋОСИЋ: СВЈЕТСКО БИЦИКЛИСТИЧКО ПРВЕНСТВО ДОГАЂАЈ ДЕЦЕНИЈЕ

621

У Источном Сарајеву данас су званично представљена два бициклистичка догађаја – „УЦИ Гран фондо свјетске серије“ и „УЦИ Гран фондо Свјетско првенство“, која ће бити и одржана у овом граду, а отворена је и канцеларија Гран фондо Свјетског првенства.

„УЦИ Гран фондо свјетске серије“ биће одржан од 13. до 15. августа, а „УЦИ Гран фондо Свјетско првенство“ од 5. до 10. октобра.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да ће Свјетско бициклистичко првенство, уколико буде реализовано све што је планирано, бити догађај деценије у Источном Сарајеву.

„Велика је срећа што су се сви актери укључили. Мислим да ће и организациони одбор, који ће ускоро бити формиран, са предсједником /Милорадом/ Додиком на челу, показати озбиљност. Мислим да ће на квалитетан начин да стане иза свих активности које треба да одраде ови људи овдје који су техничкој организацији трке“, изјавио је Ћосић новинарима.

Он је изразио задовољство што су сви нивои власти активно укључени, те што ће трке бити одржане у свим општинама, осим на Сокоцу, јер није могуће организовати због територијалне удаљености.

„На тај начин ћемо промовисати Источно Сарајево у потпуности“, оцијенио је Ћосић и додао да ће се побринути да све институције одраде свој дио посла онако како је најбоље.

Ћосић је рекао да је планирано да у наредна два мјесеца, у сарадњи са Владом Републике Српске и надлежним предузећима, буде уређен стари пут преко Требевића, од Бруса до Јасика.

Он је поручио да је Источно Сарајево град добрих домаћина, те да се ових дана очекује и почетак Европског првенства у боксу за дјечаке.

„Кад се све ово заврши, добро је што ће Источно Сарајево остати на мапи свјетског бициклизма. Квалификационе трке за будућа свјетска првенства ће се одржавати у овдје“, рекао је Ћосић и додао да ће то привући велики број људи који ужива у бициклизму.

Директор Свејтског првенства Владимир Куваља рекао је да је до сада пријављено више од 400 учесника из 35 земаља, те да је око 10 одсто из Србије, БиХ и Хрватске, а да су остали из других земаља.

„Вјерујем да ће тај број сада расти. Поносан сам што смо успјели да сачувамо да Свјетско првенство у бициклизму остане у Републици Српској“, рекао је Куваља и изразио увјерење да ће епидемиолошка ситуација бити добра, те да првенство неће бити одложено.

Помоћник министра за спорт у Влади Републике Српске Марио Ђуран рекао је да се ушло у финални дио организације.

„Источно Сарајево, односно Република Српска ће бити центар свијета за спортисте који се баве бициклизмом“, рекао је Ђуран.

Он је захвалио Куваљи, за којег је истакао да је бициклизам у Републици Српској дигао на виши ниво.

Предсједник Бициклистичког савеза БиХ Тони Зорић рекао је да ће овај догађај бити од великог значаја за БиХ.

„То је најбоља промоција наше земље. Иде све по плану и вјерујем да ћемо нашу земљу успјети прославити на најбољи начин“, рекао је Зорић и додао да БиХ има изузетне стазе.

Процјена је да ће учесници догађаја са својом пратњом остварити најмање 25.000 ноћења, па је, осим спортског, туристички и привредни значај изузетно важан.

/Срна/