ЋОСИЋ: СПОМЕНИК СТРАДАЛИМ САРАЈЕВСКИМ СРБИМА ЋЕ БИТИ ПОСТАВЉЕН

764

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је Срни да ће у овом граду бити постављен споменик страдалим Србима, првенствено цивилима, у протеклим ратовима, који ће свједочити да је 20. вијек био период страдања Срба на овим просторима.

“Још не знам да ли ће тај споменик бити постављен на Врацама, дијелу који припада Републици Српској, или на некој другој локацији. Битно је то да ће он у сваком случају бити постављен. Свједочиће и говорити како су сарајевски Срби страдали”, рекао је Ћосић.

Осим иницијативе за постављање споменика страдалим сарајевским Србима, Ћосић је најавио да бу ускоро требала бити готова и иницијатива која се односи на оспоравање имена и наслова на таблама постављеним широм Сарајева, које говоре о Србима као агресорима и злочинцима.

Ћосић је навео да готово двије трећине становника Источног Сарајева чине предратне Сарајлије, чији су преци генерацијама живјели на подручју Сарајевског поља.

“Слободно могу рећи да тапијом, генерацијски и генетски полажемо више права на Сарајевско поље него данашњи становници Сарајева”, нагласио је градоначелник Ћосић.

Ћосић је подсјетио да су Срби на попису становништва 1971. године били већина у Сарајеву, да би, усљед снажног досељавања из свих дијелова БиХ и Србије, на наредном попису 1981. године превага отишла у корист тадашњих муслимана, а данашњих Бошњака.

“Нико нама данас нема право овдје да дијели лекције о улози сарајевских Срба и њиховом позиционирању на овим просторима”, поручио је Ћосић.

Ћосић је навео да је у федералним медијима читао о дискусији вијећника у Општинском вијећу Новог Сарајева о табли која говори о постројавању бораца Војске Републике Српске на Врацама, коју је извршио генерал Ратко Младић, те да је један вијећник рекао да ће ОХР-у упутити захтјев да та табла буде уклоњена.

“Ма колико год неко буде покушавао скинути такве табле, ми ћемо их барем дупло више поставити. Не да би некога нервирали, већ да би показали улогу Срба на овом подручју, како у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, тако и у даљој прошлости”, навео је градоначелник Источног Сарајева.

Он је указао да су сарајевски Срби много страдали и током Првог и Другог свјетског рата.

“Треба рећи колико је Срба малтретирано и колико је њихове имовине уништено након Сарајевског атентата, а тек колико их је настрадало и одведено у логоре и у Аустроугарску војску у том периоду. Онда је дошао и Други свјетски рат, па онда и овај посљедњи”, испричао је Ћосић.

Ћосић је рекао да 20. вијек период страшног страдања српског народа, који нико нема право и неће моћи да избрише.

“Ми овим потезом не желимо никога да вријеђамо и омаловажавамо. Ми желимо да покажемо да никада нећемо заборавити своје жртве. Ми имамо своја права на овом подручју и овдје желимо да живимо”, закључио је Ћосић.

/Срна/