БОЛНИЦИ „СРБИЈА“ ДОНИРАНА ЦИТО-КОМОРА ВРИЈЕДНА 25.000 КМ

422

Амбасада Кине у БиХ донирала је данас Болници „Србија“ у Источном Сарајеву цито-комору вриједну око 25.000 КМ која служи за растварање цитостатика и помоћи ће у лијечењу онколошких пацијената.

Директор Болнице „Србија“ Небојша Шешлија захвалио је српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милоарду Додику, који је присуствовао уручивању донације, а који је у сарадњи са Амбасадом Кине у БиХ и одлучио да ова вриједна донација дође у ову здравствену установу.

Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг рекао је да се сарадња додатно јача након избијања пандемије, те је нагласио подршку коју је српски члан Предсједништва БиХ пружио Кини прошле године када је пролазила најтеже тренутнке у борби против пандемије.

„Мислим да је вирус још ту и кинески народ и кинеска Влада ће и даље да помаже овдашњи народ у оквиру својих капацитета“, рекао је Пинг и изразио увјерње да ће комора допринијети побољшању здравља људи у Републици Српској.

Шеф Одјељења онкологије и хематологије у Болници „Србија“ Јадранка Јововић рекла је да је данашња донација изузетно битна из практичних разлога, јер ће помоћи у заштити радног простора и особља које ради на Онкологији.

„То је неопходно за нормално функционисање Одјељења, а нама гравитирају и онколошки и хематолошки пацијенти са цијеле Сарајевско-романијске регије“, истакла је Јововићева и додала да је Болница и раније имала овај апарат, али да је он застарио и често се кварио.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, који је, такође, присуствовао уручењу донације, захвалио је Амбасади Кине у име Града на подршци Болници „Србија„.

Ћосић је истакао да је Болници, коју је изградила Влада Републике Српске 2018. године, осим стручног кадра, потребна и савремена опрема.

„Ово је и признање Болници. Ови људи су орепознати као стручно способни, посебно у вријеме пандемије“, рекао је Ћосић.

Ћосић је рекао да грађани Источног Сарајева гаје позитивне емоције према народу Кине, те је као примјер навео и постојање катредре за кинески језик на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Он је рекао да је, захваљујући Влади републике Српске, и велики број кинеских вакцина набављен за Источно Сарајево. „Грађани највише и вјерују вакцинама синофарм“, рекао је Ћосић.

/Срна/